Två uttag och en strömbrytare, det är smutsigt och slitet – man med litet barn som vilar i famnen i lägenhet i Vänersborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Jelkeståhl i Vänersborg upptäckte att hans nya lägenheten var ostädad, trots att besiktningen godkänts av Vänersborgsbostäder. Se när Robin visar smutset i klippet. Foto: Alfred Larsson/SVT

Robin vägrade flytta in i nya bostaden i Vänersborg – damm och smuts i lägenheten

Publicerad

Fläckar, smuts och damm. Han låste upp dörren till sitt nya hem, gjorde upptäckten direkt. Robin Jelkeståhls hyreslägenhet i Vänersborg var inte flyttstädad – trots godkänd besiktning.

Och Robins situation är inte unik, menar Hyresgästföreningen som arbetar löpande med liknande fall.

När Robin Jelkeståhl fick tillgång till sin nya lägenhet i Vänersborg, ville han inte flytta in. Han ansåg att städningen som Vänersborgsbostäder hade godkänt inte var tillräcklig och kontaktade hyresvärden som tyckte att besiktningen var korrekt.

– Jag vill inte laga mat på köksbänkar med beläggningar, det är inte mitt jobb att göra rent. Jag undrar om besiktningsmannen hade något protokoll alls att gå efter.

Kopplade in Hyresgästföreningen

Det krävdes att Robin kopplade in hyresgästföreningen innan bostadsbolaget skickade en ny besiktningsperson som kunde konstatera att lägenheten behövde ytterligare städning. Något som Gunnar Johansson, VD för Vänersborgsbostäder beklagar.

– Flyttar man in hos Vänersborgsbostäder så ska man alltid få en välstädad lägenhet, punkt. I det här fallet har vi missat att kontrollera på ett antal ställen. Vi brukar erbjuda två alternativ vid de tillfällena. Antingen städar man lägenheten själv och får ersättning för det, eller så anlitar vi en städfirma, vilket vi gjorde i det här fallet.

Robin Jelkeståhl och Vänersborgsbostäder har kommit överens och en ny städning av lägenheten har skett.

Vanligt fenomen

Men hur pass vanligt är det att boendet inte är i önskvärt skick när en ny hyresgäst flyttar in? Sara Andersson, enhetschef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen i väst, menar att fenomenet är relativt vanligt.

– När vi blir kontaktade så är det ofta efter att en hyresgäst flyttat in i en smutsig lägenhet, man har anmält till hyresvärden i riktig ordning och de har nekat att fixa problemet, säger hon och fortsätter:

– Det viktiga i det skedet är att man har en del dokumentation för att kunna styrka eller bekräfta att lägenheten var ostädad. Kan man det så har man rätten på sin sida.

Hyresvärdens ansvar

Enligt Sara Andersson är det hyresvärden som ska se till att den utflyttade hyresgästen har städat ordentligt.

– Till ny hyresgäst som tecknat ett kontrakt så är det hyresvärden som ska tillhandahålla en städad lägenhet. Det är ju det som du tecknat ett kontrakt på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.