Tolv fall av mässling har upptäckts i Västra Götaland. Enligt Smittskyddet i regionen har de allra flest personer ett bra och fungerande skydd mot sjukdomen. Men sjukdomen är inte alltid helt lätt att upptäcka.
Svår sjukdom att diagnostisera
Enligt Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, är mässling en sjukdom som kan vara svår att diagnostisera, eftersom symptomen under första dygnet kan likna vanlig influensa. Utslagen på huden vid mässling kommer först tre till fyra dagar in i förloppet.
– Det som är speciellt för mässling är utslagen, men de syns inte direkt. Och eftersom mässling är relativt ovanligt i Sverige har många läkare aldrig ens sett detta i praktiken.
Enligt Leif Dotevall räknar man med att få se ytterligare fall av mässling, men risken att bli smittad i Västra Götaland är ändå lägre än på många andra platser i världen.
– I många andra länder är mässling väldigt vanligt. Om man till exempel rör sig på en flygplats, kan man räkna med att det nästan alltid finns någon där som är smittad.
Sök inte upp akutmottagning
Om man ändå misstänker att man har smittats av mässling bör man inte uppsöka en vårdcentral eller akutmottagning i första hand, då smittorisken är extremt hög. Rekommendationen från Västra Götalandsregionen är istället att man hör av sig till Vårdguiden 1177, där man kan få information om huruvida man behöver vård eller inte, och hur man i så fall bör gå tillväga.