Så här fungerar andningsmaskinen: ”Slipper flera hundra andningsuppehåll per natt”

Publicerad

De som lider av till exempel sömnapné kan ha flera hundra andningsuppehåll per natt. För den drabbade innebär det stora risker både fysiskt och psykiskt.

– Den här lilla maskinen öppnar upp bakom tungan så att man inte får andningsuppehåll, syrebrist eller snarkar, säger Ludger Grote, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

Den är liten och avger inte så mycket ljud, maskinen som ska motverka andningsuppehåll i sömnen. Sömnapné klassas som en folksjukdom som drygt 600 000 svenskar lider av.

Många har lindriga symptom och behöver inte behandlas av sjukvården men drygt 400 000 personer behöver hjälp med sin sömnapné.

Ökad risk för stroke

Det blir syrebrist i hjärnan på grund av andningsuppehållen och det kan leda till flera farliga symptom och biverkningar som till exempel en ökad risk för stroke, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. En av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt är dålig syresättning i blodet.

– Sömnbrist leder också till onormal trötthet på dagen, koncentrationssvårigheter och en ökad olycksfallsrisk både i trafiken och på arbetsplatserna, säger Ludger Grote, överläkare på sömnmedicinska enheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Se i klippet hur en andningsmaskin fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.