En sjöhäst bland alger i ett mörkt undervattenslandskap. Färgerna är dämpade, vilket framhäver sjöhästens unika form och mönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör akvariechefen berätta om Sjöhästen ”Hippo”. Foto: Roger Jansson / Havets Hus

Sjöhäst uppfiskad utanför Lysekil: ”Ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Även om arten egentligen inte finns i svenskt vatten har den blivit något vanligare på Västkusten. För tidigare i veckan, på 40 meters djup utanför Lysekil, fiskades den upp – den kortnosade sjöhästen.

– Jag kallar den för Hippo eftersom arten heter Hippocampus hippocampus på latin, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus i Lysekil.

Sjöhästen har nu för fjärde gången i år hittats i svenskt vatten. Och tidigare i veckan flyttade ”Hippo” in i ett akvarium på Havets hus i Lysekil efter att den fiskats upp av en yrkesfiskare. Något som även GP skrivit om.

Det är en hona och man tror hon är fullvuxen, men sedan ”Hippo” flyttade in har det varit svårt att få sjöhästen att äta.

– De har inte så utvecklat tarmsystem och inte riktigt möjlighet att lagra maten så det är viktigt att den börjar äta snart, säger Helen Sköld.

Hotad art

Sjöhästar finns vanligtvis inte i svenskt vatten. Nordligaste utbredningen för den här arten är, vad man vet, Englands sydkust och annars är arten vanligare utanför södra Atlanten och in i Medelhavet.

– Så att den hittas här är absolut speciellt, säger Helen Sköld.

Och just varför den hittats på Västkusten har akvariechefen två teorier om – hör henne berätta om de i klippet ovan.

Sjöhästen är också hotad i stora delar av världen.

– Så om den kan etablera sig i Sverige vore det roligt med tanke på att man borde kunna skydda arten, säger Helen Sköld.

Hur länge sjöhästen får stanna på Havets Hus i Lysekil beror främst på om den börjar äta eller inte, samt hur den mår i övrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.