Den enorma ökningen av personer i Västra Götaland som smittats av coronaviruset gör att smittspårningsenheten inte riktigt hänger med. För att ändå komma i kontakt med alla lanseras nu ett formulär på nätet, berättar Maja Berndes på enheten. Foto: SVT

Smittade får vänta allt längre på smittspårning

Publicerad

Smittspårningsenheten bågnar under trycket från alla som fått veta att de smittats av covid-19. De som testats positivt får räkna med lång väntetid innan de blir kontaktade. I dag sjösätts därför en enklare metod, där den smittade får fylla i ett formulär på nätet.

Antalet människor i Västra Götaland som testats positivt för covid-19 har ökat explosionsartat de senaste veckorna.

– Vi har helt enkelt svårt att hinna med att smittspåra i tid för alla nya positiva fall, säger Maja Berndes på smittspårningsenheten i Västra Götaland.

Coronapandemin

Hon fortsätter:

– Ingen kunde förutse hur stor den vågen andra skulle bli. Vi kan se en dryg sexhundraprocentig ökning sedan i våras och då är det svårt att hänga med i svängarna, säger Maja Berndes.

Fåtal behöver hjälp

Hon betonar individens ansvar och vikten av att följa de förhållningsregler som finns. De flesta följer också dessa regler, menar hon.

Men det finns ett fåtal som behöver hjälp. De personerna försöker man nu hitta genom nya metoder.

– Det betyder att vi idag sjösätter ett formulär. Som individ kan man få ett sms och sedan via 1177 fylla i ett formulär, berättar Maja Berndes.

Det låter sent att komma med en sådan lösning nu, när vi haft coronaviruset sedan februari?

– Vi klarade hela uppdraget tills för en dryg vecka sedan. Men sedan har trycket blivit så stort att vi får försöka med den här nya metoden och hoppas att den kan hjälpa till så att alla blir kontaktade. Det är ju vårt mål, att alla ska bli kontaktade, säger hon.

I klippet berätar Maja Berndes hur lång väntetiden är nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet