Socialförvaltningen Nordost nerstängd efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Ett hot mot socialförvaltningen Nordost i Göteborg har lett till att facket infört ett skyddsombudstopp på arbetsplatsen. Runt tusen anställda har fått gå hem.

– Detta påverkar inte myndighetsutövningen, säger Ing-Marie Larsson, avdelningschef socialförvaltningen Nordost.

Senare under fredagen upphävdes skyddsstoppet.

För två dagar sedan framfördes ett hot mot socialförvaltningen Nordost. Därför lade fackförbundet Vision ett skyddsombudsstopp mot verksamheten, vilket innebär att all personal skickades hem.

Att facket valde att lägga ett skyddstopp beror enligt facket på att de inte blivit informerade om hotet, som även ska ha polisanmälts under gårdagen.

– Vi har inte fått någon information så vi kan inte avgöra allvarlighetsgraden i hotet, säger Viktoriya Levin på Vision.

Enligt Viktoriya Levin behöver facket och socialförvaltningen nu föra en dialog. Arbetsmiljöverket hävde skyddsstoppet när de ansåg frågan vara utredd.

Tusen personer berörs

Socialförvaltningen bekräftar att ett hot har kommit in men säger att man inte bedömer hotet som allvarligt.

Tusen anställda berördes av stoppet, men socialjouren tog över alla individärenden berättade Ing-Marie Larsson, avdelningschef socialförvaltningen Nordost. Däremot stängde man ner alla mötesplatser för ungdomar.

– Detta innebär inga effekter på myndighetsutövningen, sa hon.

Ing-Marie Larsson hoppades på en snabb lösning på situationen.

– Socialkontoren stänger nu och det har gått ut information till cheferna, men det tar tid att nå all personal, sa hon.

Arbetsmiljöverket lade allt annat arbete åt sidan för att hantera frågan.

– Arbetsmiljöverket har fått in stoppet och söker parterna för dialog och inspektion, sa Pernilla Niia regionchef för region Väst på Arbetsmiljöverket.

Senare kom alltså beskedet att skyddsstoppet hävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.