Polishund med tennisbollar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när skottkärran med tennisbollar välts ut – och polishunden försöker motstå frestelsen. Foto: SVT

Stora frestelser när SM för polishundar avgjordes i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Polishundförare från hela landet samlades i helgen i Lidköping för att tävla i SM för polishundar. Bland tävlingsmomenten ingick att hitta gömda vapen och jaga en flyende brottsling.

Men det kanske svåraste momentet var att inte låta sig distraheras av tennisbollar.

Starta klippet för att se om polishundarna lyckades motstå frestelsen att se en skottkärra full av tennisbollar de inte fick röra

SM för polishundar 2024 hölls på Lidköpings Brukshundsklubb under den gångna helgen. Ett av momenten var en fingerad brottsplatsundersökning där hund och förare på begränsad tid måste söka upp gömda föremål som knivar och patronhylsor.

– Då gäller det som förare att läsa hunden, svansviftning och hundens intresse om det luktar människa någonstans, säger Niklas som är en av de tävlande hundförarna.

Vinnaren fick hundbädd och leksaker

På söndagseftermiddagen korades en vinnare: Schäfern Eskil, tre och ett halvt år, från Stockholm. Han hade tillsammans med sin förare samlat ihop flest poäng i skyddshundsgruppen som är störst.

– Han tog hem storslam bland vandringspriserna också. Han blev ”bästa schäfer” och bästa skyddshunden och spårhunden. Han fick hundmat och en hundbädd och leksaker, säger Jessica Lenntun, SM-general för tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.