Westernranch i Strömstad klassat som svartbygge – efter 20 år

Uppdaterad
Publicerad

I närmare 20 år har westernbyn varit öppen för allmänheten. Nu har Strömstads kommun klassat den som ett svartbygge – och vill förbjuda att byggnaderna används.

– Vi tycker vi har blivit orättvist behandlade, säger Gunilla Römer, kassör i föreningen som driver Rock River western town.

Därför ansökte man inte om bygglov redan för 20 år sedan – se klippet från westernbyn ovan.

Det började med ett par filmkulisser i början av 2000-talet. Sen dess har fler byggnader tillkommit och i dag består westernstaden Rock River av ett 20-tal byggnader; allt från bank och bar till postkontor i sann vilda västern-anda.

Varje år har man öppet ett par veckor då barn och vuxna kan gå runt och få en bild av hur det kan ha sett ut i en amerikansk stad i slutet av 1800-talet.

Klassas som svartbygge

Men nu hotas westernstaden av ett framtida förbud. För ingen av byggnaderna har tillstånd och har nyligen klassats som svartbyggen. Därför föreslår nu Strömstads kommun att det blir förbjudet att gå in i byggnaderna.

– Vi insåg att det inte fanns bygglov och därefter har vi börjat med en dialog. Vi behöver få en bättre bild av hur det är byggt och vilka åtgärder som behövs för att få det säkert, säger plan- och byggchef i kommunen Elin Solvang.

Har haft kontakt med High Chaparral

Strömstad tycker att platsen är lämplig för ett turistmål och menar att westernbyn kan bli ett bra komplement i besöksnäringen. Därför har man haft kontakt med Gnosjö kommun som hanterat besöksparken High Chaparral, som delvis har gått igenom samma procedur.

– Vi hade en dialog med dem om hur de bedömde olika byggnader. Vissa byggnader kan ha en funktion medan andra är en kuliss för att uppleva en miljö, säger Elin Solvang.

Hur är det möjligt att ha verksamhet utan bygglov i närmare 20 år?

– Vi kan ha önskat en större tillsyn men det har vuxit fram successivt. Allt har inte funnits där med en gång. Men nu har vi en bra dialog och försöker hitta en väg framåt.

I westernbyn Rock river är man dock oförstående till kommunens hårda inställning.

– Vi kommer att vara kvar, vi ger oss inte. Om vi så ska bygga murar runt byn, säger Gunilla Römer.

Efter sommaren fattar politikerna beslut om framtiden för westernbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.