Logga Socialstyrelsen på en tegelvägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olyckligt, säger Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen. Hör henne och Kommunal om de långa köerna för undersköterskornas yrkesbevis, i klippet. Foto: privat/Fredrik Persson/TT

Sveriges vanligaste yrke väntar på sin yrkestitel – Socialstyrelsen överhopad med ansökningar

Uppdaterad
Publicerad

37 000 undersköterskor väntar på att få sin yrkestitel – lagen trädde i kraft för två månader sedan men Socialstyrelsen har bara fattat beslut om en femtedel av ansökningarna. 

– Olyckligt, säger Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen. 

Trots att Socialstyrelsen förberett sig i två år inför de nya reglerna, som började gälla 1 juli i år, går det trögt med att utfärda bevisen.

Hittills har Socialstyrelsen endast fattat beslut i 20 procent av ansökningarna. På myndigheten anställdes 70 personer för att ta hand om ansökningarna, men det är endast 9 784 beslut som fattats av de 46 779 ansökningarna som kommit in.

– Vi kan inte göra det här fort och fel. Vi måste göra det på ett rättsäkert och korrekt sätt, för bevisen går inte att återkalla, säger Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Det är visstidsanställda som från den ena dagen till den andra var tvungna att ha bevis för att få arbeta med yrkestiteln undersköterska. De som är tillsvidareanställda har hela tio år på sig att ansöka om yrkestiteln.

Ställer till med problem

– Det här duger inte, Socialstyrelsen borde ta visstidsanställda först och inte gå slaviskt efter turordningen då ansökningarna kommer in. Det ställer till med problem då vi redan har ont om personal, säger Sladjana Gustafsson.

Är det inte bra att Socialstyrelsen är noggrann med ansökningarna?

– Jag tror det handlar om att de blev överraskade över mängden ansökningar, säger hon.

”Kommer öka takten”

Enligt Zara Warglo har Socialstyrelsen informerat både arbetsgivare och arbetstagare om att tillsvidareanställda ska vänta med att skicka in sin ansökan om de kan.

– Vi får inte göra någon förtursbedömning utan tar ansökningarna i den ordning de kommer in. Vi blir varmare i kläderna utifrån de nya lagreglerna, så vi kommer att öka takten för att få ut besluten, säger Zara Warglo.

Enligt SCB är undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende Sveriges vanligaste yrke – med 129 000 anställda, varav 89 procent kvinnor.

Se och hör i klippet hur det här drabbar vården

Krav för att få använda yrkestiteln undersköterska:

Du ska ha gått någon av dessa utbildningar:

• Vårdlinjen eller omvårdnadslinjen med huvudinriktningen på vård och omsorg

• Social servicelinje

• En annan utbildning på gymnasienivå som motsvarar någon av de ovanstående utbildningarna.

Du behöver också ha godkända betyg i:

• De vård- och omsorgsämnen som ingick i den utbildning du läste

• Svenska, eller svenska som andraspråk på gymnasienivå.

Påbörjade du din utbildning 1994 eller senare (fram till 1 juli 2023) hade den sannolikt gymnasiepoäng. Har du gymnasiepoäng på ditt betyg gäller det här för att du ska få ett bevis om skyddad yrkestitel för undersköterskor.

Du ska ha godkända betyg som omfattar minst:

• 1 240 gymnasiepoäng i ämnen eller kurser med inriktning mot vård och omsorg

• 80 gymnasiepoäng i svenska eller svenska som andraspråk.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.