Dagens besked för Preemraffutbyggnaden, SVT Nyheter Väst reporter Lisa Johansson förklarar. Foto: TT

Mark- och miljööverdomstolen prövar Preems omstridda utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen kommer att pröva Preems omstridda utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil på nytt. Det betyder att bygget skjuts på framtiden och kan komma att stoppas.

– Nu börjar den egentliga handläggningen av målet, säger Henrik Löv, domare i målet.

Oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil fick i november tillstånd att bygga ut sin anläggning som ska omvandla tjockolja till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden.

Kritik har väckts mot att den nya anläggningen kommer att släppa ut dubbelt så mycket koldioxid som dagens anläggning. Totalt skulle utsläppen bli sex gånger större än vad det svenska inrikesflyget släpper ut på ett år.

Utbyggnad av Preem

Över hundra överklaganden har kommit in till Mark- och miljööverdomstolen. Bland dem som hört av sig finns framförallt privatpersoner från hela landet, men också ett antal organisationer.

Nu beslutar alltså Mark- och miljööverdomstolen att tillståndet ska prövas på nytt. Enligt domstolen planeras en ny huvudförhandling under första kvartalet 2020. Med andra ord är det – om än en tillfällig – seger för personer och organisationer som har överklagat det tidigare beslutet.

Totalt tar domstolen hänsyn till 105 personers överklaganden, ett 50-tal personers överklaganden avslås då personerna inte anses direkt berörda av beslutet.

– Vi har prövat vilka som har rätt att överklaga, och funnit att vissa inte har det, säger Henrik Löv.

De som bor nära får klaga

Mark- och miljööverdomstolen kommer nu att pröva klagandenas synpunkter mot den tidigare domen på nytt. Därefter beslutar de om Preemraff får fortsatt tillstånd att bygga ut.

– Nu börjar den egentliga handläggningen av målet. Det är ett stort mål, och många formaliteter som ska granskas, säger Henrik Löv.

Med andra ord är dagens besked inte avgörande.

”Kan ta upp till ett år”

Enligt Marie Gerrevall, ställföreträdande chefsrådman vid mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt kan prövningen ta lång tid.

– Den kan ta upp till ett år, säger hon.

Domstolen kan vilja begära in ytterligare dokument och skriftväxling, göra en egen syn på platsen eller hålla ytterligare förhandlingar, till exempel.

– Det är många som är involverade och av olika skäl kanske inte kan yttra sig inom de tider vi önskar, säger Henrik Löv.

Har tillstånd att börja bygga

I samband med deldomen i november fick Preemraff tillstånd att påbörja arbetet med expansionen även om domen inte vunnit laga kraft, ett så kallat verkställighetsförordnande. Om det nu upphör är ännu inte klart.

Preems ledning har flera gånger försvarat utbyggnaden. De trycker på att den nya tekniken som utbyggnaden möjliggör innebär att man kan förvandla smutsig restolja till renare olja och att det innebär stora miljövinster.

Enligt dem själva är deras oljeproduktion en av de mest koldioxideffektiva som finns inom branschen. Idag är de försiktiga med kommentarer:

– Vi kommer att sätta oss och läsa igenom domen ordentligt, vi har ingen kommentar just nu, vi måste värdera beslutet och se till att vi kommer med precis rätt kommentar efter det, säger Ludwig Kollberg, tf presschef på Preem till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet