Ungdomar mellan 15 och 19 år som bor i områden med hög arbetslöshet, dåliga ekonomiska förutsättningar och där det bor många med utländsk bakgrund döms tre gånger så ofta för brott än de som bor i områden utan dessa utmaningar, enligt statistik från SCB som SVT sammanställt.
Flera faktorer
I socialtjänstens sociala insatsgrupper (SIG) samverkar flera myndigheter med uppdraget att hjälpa ungdomar ut ur kriminalitet. Eli Abdo jobbar som SIG-samordnare i Angered och han ser flera faktorer som bidrar till de stora skillnaderna mellan var man växer upp.
– Det kan handla om svårigheter i hemmet, föräldrar som är traumatiserade från krig och socioekonomiska svårigheter, säger han.
”Fokuset bör flyttas”
Nu tycker Eli Abdo att fokuset bör flyttas från hårdare straff, en fråga som drivs av flera partier, som M och S, i Göteborg, till ett mer omfattande behandlingsarbete där man söker upp ungdomar som befinner sig i riskzonen och arbetar mer förebyggande.
– Vi måste ha behandlande insatser. Jag tror inte bara på hårdare tag och att räkna med att straffet i sig kommer att behandla en person. Man avhumaniserar dem. De som har svaret är de som bor i de här områdena, vi måste börja vända oss mer till dem.
Skulle det inte hjälpa att de som rekryterar till gäng kunde få längre straff?
– Om man har längre straff då ska man ha behandlande insatser som komplement. Jag vet inte om längden av straffen kommer att göra någon förändring. Jag tror på förebyggande insatser för att hindra nyrekrytering.
Fakta ungdomskriminalitet
SCB har klassificerat fem områden utifrån flera parametrar som hur stor andel av invånarna som har utländsk bakgrund, hur hög den öppna arbetslösheten är och ekonomisk standard.
De fem områdestyperna:
- Område 1 – områden med stora socioekonomiska utmaningar
- Område 2 – områden med socioekonomiska utmaningar
- Område 3 – socioekonomiskt blandade områden
- Område 4 – områden med goda socioekonomiska förutsättningar
- Område 5 – områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar
Så stor andel unga (15-19 år) har dömts för ett brott i Västra Götaland:
Områdestyp 1: 9.1%
Områdestyp 2: 7.4%
Områdestyp 3: 6.3%
Områdestyp 4: 4.8%
Områdestyp 5: 3.2%