Kent Hansson (S) kommunalråd i Strömstad. Foto: SVT/Richard Veldre/Lisa Johansson

Kommunalråd i Strömstad vädjar till ministern: Se över coronastrategin

Uppdaterad
Publicerad

Norge avråder från resor till Sverige. I Strömstad har gränshandeln tappat 95 procent och 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen är varslad eller kortidspermitterad. Nu vill kommunalrådet i Strömstad att Sverige ser över sin strategi och har därför vänt sig till regeringen.

– Det är ett storstadsperspektiv på coronastrategin, säger Kent Hansson (S).

Ett vanligt år omsätter gränshandeln flera miljarder kronor och är en stor anledning till att Strömstad brukar ha en låg arbetslöshet. I dag är allt annorlunda sedan Norge har stängt sin gräns på grund av coronapandemin. Handeln har tappat upp emot 95 procent av sin försäljning.

– Jag blir dagligen uppringd av förtvivlade företagare som har sin verksamhet vid gränsen, säger Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S).

Coronaviruset i Västsverige

För att öppna gränsen igen kräver Norge lägre smittspridning. Grannlandet har satt kriteriet max 20 nya coronafall per vecka per 100 000 invånare. En siffra både Sverige och Västra Götaland är långt ifrån.

”Storstadsperspektiv på coronastrategin”

Men Kent Hansson menar att smittspridningen i Strömstad är låg och vill att Sverige ska ser över sin coronastrategi.  

– Det är ett storstadsperspektiv på coronastrategin och det är vi som drabbas av den. Gränshandeln och turism är vår huvudnäring.

Kommunalrådet har vänt sig till regeringen och utrikeshandelsministern Anna Hallberg (S) och vill ha ett möte med henne.

Upplever du situationen som orättvis?

– Det känns inte bra, jag lider oerhört med de som mister sina jobb. Många tror inte gränsen kommer öppnas i år om Sverige inte tar krafttag såsom smittspårning och sätter folk i karantän.

Föreslår att öppna gränsen

Utrikeshandelsministern Anna Hallberg har inte tagit ställning till kommunalrådets inbjudan. Men tidigare har hon fört fram att Norge borde öppna gränsen mot gränskommunerna.

– Vårt förslag är att Norge öppnar gränsen mot gränskommunerna. I de kommunerna ser smittläget helt annorlunda ut. Jag följer det väldigt noga och jag vet att Strömstad, till exempel, har lägst smittspridning i hela regionen och bland de lägsta i Sverige, har hon sagt till Strömstads tidning.

Redan i maj vittnade Strömstadsbor om svårigheter för att hitta jobb. Se klippet nedan.

FAKTA: Kriterier för karantänsfritt

Norges folkhälsomyndighet Folkehelseinstituttet ska den 10 juli presentera en lista på länder som uppfyller kraven för att personer som reser dit från och med den 15 juli ska slippa karantän vid hemkomsten.

Kraven är:

• Regionen ska ha färre än 20 nya coronasmittade per 100 000 invånare i genomsnitt under de senaste två veckorna.

• Regionen ska ha färre än 0,5 nya inläggningar på intensivvårdsavdelningar per 100 000 invånare i genomsnitt under de senaste två veckorna.

• Andelen positiva coronaprov måste vara under 5 procent.

Källa: NRK/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet