En man går in i en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter berättar vad som hände efter att mannen skickades hem från akuten på Norrlands universitetssjukhus. Foto: Adobe Firefly

100 dödsfall kopplas till vårdplatsbrist – 69-åring i Umeå dog i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

100 dödsfall på svenska sjukhus 2023 har en tydlig koppling till vårdplatsbristen. Det visar en granskning som tidningen Sjukhusläkarna har gjort. I ett fall avled en 69-årig man en vecka efter att han skickats hem från akutmottagningen i Umeå.

– Vårdplatsbristen ökar risken för allvarliga vårdskador, säger chefläkaren Bengt Andersson.

42 procent av alla dödsfall inom slutenvården kan tydligt kopplas till brist på vårdplatser, det visar en ny granskning som tidningen Sjukhusläkaren har gjort.

Tidningen begärde ut händelseanalyser och internutredningar för samtliga lex Maria-ärenden som inkom till Inspektionen för vård och omsorg under 2023.

Vårdkrisen i Västerbotten

Totalt anmäldes 237 dödsfall till IVO. I 42 procent av alla dödsfall, 100 stycken, har medicinsk person fastslagit att det fanns en koppling till vårdplatsbrist, resursbrist eller personalbrist.

Sju dödsfall inträffade i Västerbotten, som också är den region i landet där vårdplatserna minskat mest sedan år 2008.

– Vi har fortsatt vårdplatsbrist, främst på Norrlands universitetssjukhus i Umeå men det finns pågående åtgärder för att öka antalet platser, säger chefläkaren Bengt Andersson.

Över 10 000 avvikelser i Västerbotten varje år

När vårdpersonalen märker att en patient kan ha drabbats av en vårdskada ska en avvikelse skrivas.

I Västerbotten handlar det om 13 000 till 14 000 avvikelser varje år. 60 till 80 stycken resulterar sedan i en anmälan.

IVO: Regionen kan inte lösa problemen

År 2022 inledde IVO en nationell tillsyn över samtliga regioners sjukvård med fokus på vårdplatser och bemanning. I Västerbotten har tillsynen förlängts upprepade gånger, senast i juni 2024.

Anledningen till det är att situationen på Norrlands universitetssjukhus har försämrats ytterligare. Dessutom menar IVO att det finns skäl att ifrågasätta om Region Västerbotten har förmåga att komma tillrätta med problemen.

Har ni förmåga att åtgärda bristerna?

– Jo det skulle jag säga att vi har och vi har lyckats vända utvecklingen, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon berättar att man sedan början av året har lyckats bemanna över 20 fler vårdplatser i regionen än året innan.

– Det ökar, men vi behöver öka mycket mer, tillägger hon.

Ny vårdavdelning ska avlasta

Regionen har tagit beslut om att skapa nya vårdenheter för att mildra vårdplatsbristen.

Till exempel ska det inrättas en intermediär vårdavdelning på NUS.

– Den är till för patienter som inte kräver intensivvård men som är för sjuka för att ligga på en vanlig vårdavdelning, berättar Bengt Andersson.

Porträttbild på Region Västerbottens chefläkare Bengt Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Västerbottens chefläkare Bengt Andersson berättar om personalbristens konsekvenser för patientsäkerheten och vad som bör förbättras. Foto: Lukas Deininger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet