Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite kommer att vara kvar till nästa säsong också” – hör Dag Brändström, gatuingenjör vid Umeå kommun, berätta om arbetet med att få bort snön till nästa vinter. Foto: SVT

20 meter snö kvar på Umeås snötipp – kan bli kvar till vintern: ”Ren permafrost”

Uppdaterad
Publicerad

En snörik vinter har gjort att snön på Umeås snötippar fortfarande är 20 meter djup. Nu jobbar kommunen för att snön ska smälta till nästa vinter.

– Vi jobbar hela sommaren för att få plats med mer, säger Dag Brändström, gatuingenjör vid Umeå kommun.

Snön ligger fortfarande djup på fyra stora snötippar i Umeå. Kommunen jobbar hårt för att få snön att smälta innan nästa vinter.

På Bergsboda har man tippat snön till en större yta för att undvika höga snöberg såsom det på Klockarbäcken.

– Där kommer nog snön att försvinna, men inte här. Lite kommer vara kvar till nästa säsong också, säger han, säger Dag Brändström.

Mer snö för varje år

Att stora mängder snö fortfarande är kvar på tipparna är inget nytt problem för Umeå kommun. Men i takt med att staden växer samlas alltmer snö på kommunens snötippar. Bara till Klockarbäcken kördes i år 13 000 lass.

– Det blir mer och mer ju tätare staden blir, säger Dag Brändström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.