21-åringen döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen fallit mot den 21-årige man som avlossade det skott som dödade en 22-årig kvinna på centralstationen i Umeå i somras.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och ansåg att mannen dödade kvinnan med uppsåt. 21-åringen döms därför till 14 års fängelse för mord, framkallande av fara och grovt vapenbrott.

Det var en svår fråga för Tingsrätten att avgöra huruvuda mannen hade uppsåt att döda eller inte. Mannen kände inte kvinnan han sköt och uppger att allt gick hastigt till. Det som till slut fick tingsrätten att fastställa att han hade likgiltighetsuppsåt var att han faktiskt siktade och att han förstod att vapnet kunde döda. Så här uttalar sig tingsrätten i domen:

Mord på Umeå centralstation

”Att skjuta en helt obekant person med gevär med kikarsikte i centrala Umeå kan inte bedömas som något annat än mord.”

”Hela hans beteende tyder på en likgiltighet inför att kvinnan skulle dö av skottet.”

Sköt på morgonen

Det var tidigt på morgonen den 20 juli som en ung kvinna stapplade upp på perrongen på tågstationen i Umeå, allvarligt skottskadad. Hon dog strax därefter mitt på perrongen. De följande månaderna drevs en omfattande spaningsundersökning för att fastställa händelseförloppet och hitta en gärningsman.

Tittade på polisens arbete

En man som redan på morgonen setts sitta vid en husknut, en kort bit från perrongen, och följde polisens arbete fick direkt uppmärksamhet i utredningen. En tid därefter togs han in på förhör och anhölls också samma dag.

Efter flera långa förhör erkände tillslut mannen dödsskjutningen efter att ha pressats av förhörsledarna. Det visade sig att han varit berusad efter en utekväll, tagit bilen några mil till Hössjö och hämtat ett 22-kalibrigt gevär, åkt till stadsdelen Ersboda och avlossat ett skott i ett fönster.

Därefter körde han ner till sin bostad i centrala Umeå, parkerade bilen, gick en kort bit och efter att ha fått syn på den unga kvinnan, lyft sitt gevär och skjutit.

Inget klart motiv

Mannen har aldrig kunnat ge en förklaring till dödsskjutningen annat än att ”det bara hände”. Han har förklarat att han kände sig nedstämd och ville få utlopp för sina känslor, men bara skjuta på stolpar eller fönster. En nära vän och ett syskon har vittnat om att han månaderna innan skottet varit ledsen och nedstämd.

Vad tycker du om domen? Kommentera här nedanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord på Umeå centralstation

Mer i ämnet