Annas dotter har väntat två år på BUP-utredning: ”Får varken stöd eller rätt medicin”

Uppdaterad
Publicerad

Annas dotter har bollats mellan stafettläkare, fått vänta på behandling och fått sin utredning på BUP pausad i två år.

Utan bekräftad diagnos har hon inte rätt till varken medicin eller särskilt stöd i skolan.

– Hon blir extremt trött och deprimerad, det är svårt att se sitt barn må så dåligt, säger Anna Linde.

Västerbotten är näst sämst i landet när det gäller hur länge man får vänta på ett första besök till Barn- och ungdomspsykiatrin, förkortat BUP. Enligt SKR:s sammanställning ”Väntetider i vården” fick under förra året endast 15 procent ett första besök inom den utökade vårdgarantin, det vill säga inom 30 dagar.

Anna Linde som bor i en mindre ort i Västerbotten har kämpat i flera år för att dottern ska få en utredning och behandling.

Vården – Val 2022

– Vi började misstänka att hon hade någon form av diagnos när hon var i 10-års åldern, hon blev mobbad i skolan och det räckte inte med elevhälsan för att lösa problemen.

Fick vänta flera månader på BUP-tid

Först fick familjen vänta i månader på att få en tid hos BUP innan de tillslut fick en bra kontakt med en kurator. Men när dottern började högstadiet och bytte skola pausades den utredning som pågått och även kontakten med kuratorn upphörde – enligt familjen utan förklaring från BUP.

– Utan en bekräftad diagnos får min dotter inte allt det stöd hon har rätt till och vi får inga besked om när utredningen ska återupptas, säger Anna Linde.

Verksamhetschefen på BUP, Kerstin Eliasson, kan inte kommentera enskilda fall men bekräftar att utredningar ibland tagit längre tid.

Hör Kerstin Eliasson om varför utredningar drar ut på tiden eller pausas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet