Foto: TT/SVT

Så ska landstinget bli av med ockupanterna

Publicerad

Landstinget har beslutat att ockupationen av sjukstugan i Dorotea ska upphöra. Men ockupanterna vill inte lämna lokalerna utan ett besked om förbättringar inom vården.

Vad som kommer hända med ockupanterna beror delvis på vad ockupationen ska kallas. Om det kallas olaga intrång är det ett brott, och då är det en fråga för polisen att göra en egen bedömning av növändiga insatser.

Däremot är det oklart om det är möjligt att hävda olaga intrång, när ockupanterna tillåtits sitta i lokalerna i över tre års tid.

Doroteaupproret

När någon eller några ska avhysas är det en uppgift för Kronofogden. På myndigheten menar man att en handräckning kan bli en utdragen historia.

Personliga delgivningar

En person i egen hyreslägenhet måste personen delges beslut personligen, men i fråga om en ockupation är inte reglerna lika strikta.

På något sätt måste man ändå ta reda på personuppgifter på de som ska avhysas, sedan ansöker markägaren hos Kronofogden om särskild handräckning. Det är en process som kan bli komplicerad, eftersom det är många ockupanter som går i skift i lokalerna.

Enligt landstingets juridikavdelning behöver man inte delge var och en personligen när det gäller en ockupation. Beslut om avhysning kan delges med skyltning och muntliga uppmaningar.

Kronofogden bedömer

Först efter att alla fått en delgivning kan ärendet gå till verkställighet. Kronofogden bedömer då vad situationen kräver, och om polisen behöver blandas in.

Det finns möjlighet för Kronofogden att ta ett så kallat interimistiskt beslut. Med ett sådant kan beslutet verkställas snabbt, och överklagandetiden som normalt är två veckor blir i praktiken ingen alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet