Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, Anders Öhlund

Bjurholm går emot trenden – har landets lägsta hyreshöjning: ”Är för låga”

Publicerad

Det har varit rekordhöga hyreshöjningar i landet i år. Men Bjurholm sticker ut -  här höjs hyran bara med 1,88 procent i år. Kommunen har landets lägsta hyreshöjning.

På många håll i landet höjs hyran med 4-5 procent. I Skellefteå är det en stor tvist om hyrorna för privata fastighetsägare  där man yrkade på 10,17 procent.

För de kommunala hyreslägenheterna i Bjurholm blir det dock en låg hyreshöjning i år, med måttliga 1,88 procent. Det är landets lägsta hyreshöjning, visar siffror som tidningen Hem och Hyra tagit fram.

Många lägenheter är slitna

Bjurholms kommun har sålt bort ett 30-tal lägenheter för att få in pengar till underhåll. Många av kommunens lägenheter är slitna och behöver rustas upp. Efter försäljning har man nu ungefär 150 kommunala lägenheter kvar.

– Det är för låga hyror. Det har vi haft under flera år. Vi får inte kostnadstäckning och underhållet i lägenheterna är eftersatt, säger Hans Edlund fastighetschef.

Under nästa års hyresförhandlingar hoppas kommunen att man lyckas förhandla till en större höjning.

– Vi behöver pengarna för att rusta upp våra lägenheter, säger Hans Edlund fastighetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.