Enhetschef Gitte Larsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöverket menar att de thailändska bärplockarna fortfarande jobbar alldeles för mycket när de är i Sverige. I videon berättar Gitte Larsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket, om vad de sett på inspektionerna. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket kritiserar bärföretag – plockare jobbade 12 timmar per dag

Publicerad

Thailändska bärplockarna jobbade minst 12 timmar per dag hela veckan. Det menar Arbetsmiljöverket som granskat plockarnas arbetsdagar tillsammans med polisen. Bärföretaget Ransäter som anlitar plockarna får tuff kritik.

– De har uppgett att plockarna har reglerade arbetstider. Det vi sett är något annat, säger Gitte Larsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

I slutet av sommaren klockades de thailändska bärplockarnas arbetsdagar i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland. Nu får bärföretaget Ransäter Invest, med säte i Värmland, som i år anlitade plockare från Thailand, hård kritik.

De långa arbetsdagarna, minst 12,5 timmar per dag, ofta mer, kan leda till både olycksfall och ohälsa, menar myndigheten.

Bärbranschen

– Utifrån det vi sett och de uppgifter vi fått av plockarna ser vi att de fortsatt har väldigt långa arbetsdagar och jobbar veckans alla dagar, säger Gitte Larsson.

Körde 60 mil för att plocka bär

Vid en av inspektionerna stoppades en grupp plockare på en skogsbilväg mellan Älvsbyn och Arvidsjaur. Klockan var då 20.30. En av plockarna berättade att de kört från Ånge klockan sex på morgonen, en sträcka på 60 mil. De skulle plocka bär på vägen och skulle nu sova i bilen innan de dagen efter skulle köra tillbaka till Ånge.

Måste redovisa arbetstiderna

Nu måste Ransäter Invest, som hyr in plockare från två thailändska bemanningsföretag, redovisa vilka tider plockarna verkligen jobbar samt bedöma risken för ohälsa kopplat till detta.

Dessutom ska de redovisa vilka åtgärder som behöver vidtas.

”Fiskar och besöker loppisar”

Företagets vd, Johan Borg, hinner inte göra någon längre intervju denna vecka, meddelar han.

– Nej, vi har begärt en veckas längre tid för att svara Arbetsmiljöverket och behöver tiden till detta, säger han.

Under en av inspektionerna uppgav personal från företaget att hela dagen som bärplockarna är ute inte kan räknas som arbetstid. Att bärplockarna gör mycket annat, som att fiska, besöka loppisar och ta långa raster.

Plockarna själva ska dock ha berättat att de inte gjorde något annat än att köra ut till skogen och plocka bär.

Men både bärplockare som SVT pratat med och Ransäters vd menar att plockarna vill jobba så mycket som möjligt när de är i Sverige. Men Arbetsmiljöverket pekar på juridiken.

– I Sverige har vi en lagstiftning som man behöver förhålla sig till när man vistas och jobbar i Sverige, säger Gitte Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet