Kommunledningen i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risk för varsel och konkurs”. Hör Fredrik Andersson, ordförande Byggföretagarna Västerbotten, om hur dagens konkursbesked påverkar byggföretag och underleverantörer i Västerbotten. Foto: SVT

Byggföretagen efter Northvolts besked: ”Risk för konkurser och varsel”

Uppdaterad
Publicerad

Konkursbeskedet för Northvolts expansionsbolag i Skellefteå slår hårt mot underentreprenörer. Det är i nuläget oklart hur många företag som berörs, men det finns risk för både varsel och konkurser.

– Många ligger ute med mycket pengar och har stora fordringar. De har inplanerade projekt som skulle dra igång, och nu står man utan det, säger Fredrik Andersson, ordförande för Byggföretagen Västerbotten.

Med anledning av att ett av Northvolts dotterbolag satts i konkurs kallade Skellefteå kommun till presskonferens under tisdagen.

Kommunens uppskattning är att ungefär 300 företag har varit verksamma på Northvoltområdet, varav ett 80-tal bedöms vara företag från Skellefteå. Det är oklart hur många av dem som haft uppdrag på företaget som satts i konkurs.

– Det som händer skapar oro och en del frågor om framtiden, säger näringslivschefen Anja Palm.

”Många drabbas väldigt hårt”

Konkursbeskedet kommer dock att leda till varsel och konkurser hos byggföretag, menar Fredrik Andersson, ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Västerbotten.

– Många av våra medlemmar drabbas väldigt hårt av det här, säger han.

Kommunen tittar på hur man ska kunna stötta de företag som drabbas.

– Skellefteå och Västerbotten har ett rikt och robust näringsliv som inte står och faller med Northvolt. Samtidigt vill vi kartlägga hur olika aktörer eventuellt kan bidra till att mildra smällen för de företag som riskerar att drabbas av konkursen, säger Lorents Burman (S), kommunalråd.

Hela livesändningen från presskonferensen hittar du här.

Senaste nytt om krisen på Northvolt

Beskedet: Två tredjedelar av personalen får gå från Northvolt Labs i Västerås

En tredjedel av personalstyrkan blir kvar på Northvolt Labs i Västerås under den fortsatta konkursprocessen, det betyder ungefär 250 av 800 personer. Under tisdagen och onsdagen får personalen som får gå beskedet.

– Många känner att lampan släcktes, säger Oliver Szabo, huvudskyddsombud IF Metall.

Överblick

Northvolts styrelse avgår

Hela Northvolts styrelse har begärt eget utträde mitt i konkursen, rapporterar Affärsvärlden. Det framgår av uppgifter som skickats in till Bolagsverket. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sergio, 12, kan tvingas lämna landet

I sviterna av Northvolts ekonomiska kris förlorade Sergio Gregorio Canos föräldrar sina jobb på batterijätten. Nu kan familjen tvingas flytta tillbaka till Mexiko – och Sergio lämna alla sina vänner i Skellefteå.

– Mina föräldrar har sagt att allt kommer bli bra, säger Sergio Gregorio Cano.

Scania köper Northvolt-verksamhet

Lastbilstillverkaren Scania köper Northvolt Systems industridivision, skriver Scania i ett pressmeddelande.

I verksamheten – som inkluderar produktion, forskning och utveckling – ingår 260 medarbetare i Stockholm och Gdansk, Polen.

Enligt Scania utvecklar och tillverkar Northvolt Systems industridivision batterisystem för tung industri och off-road-segmentet, med ett produktsortiment av batterimoduler och system som används inom materialhantering, anläggningsmaskiner och gruvdrift.

"Det förvärvade bolaget blir en partner till Scanias affärsområde Power Solutions, vilket stärker Scanias erbjudande som en del av en diversifierad produktportfölj", skriver Scania.

Någon köpeskilling uppges inte av parterna i affären.

"Scania och konkursförvaltaren har enats om en affär som säkerställer den fortsatta driften. Den dagliga driften kommer inte att påverkas av förvärvet", skriver Scania.

TT

Bolag utan anställda fick uppdraget när AP-fonderna satsade miljarder i Northvolt

Ett upplägg med bolag utan anställda blev lösningen när AP-fonderna skulle satsa pensionspengar i Northvolt. Nu kan SVT avslöja hur det gick till när AP-fonderna kom runt förbudet i lag mot att köpa onoterade aktier direkt. Affären med statliga pensionspengar slutade med att 5,8 miljarder försvann.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mikael Stenmark har upplevt sex konkurser: ”Får räcka”

Mikael Stenmark har varit med om sex konkurser – nu har han lämnat in arbetskläderna även på Northvolt.

Trots motgångarna är han optimistisk om framtiden och tror på nya jobbmöjligheter.

– 64 är ingen ålder säger Mikael Stenmark, samma dag han får veta att han är arbetsbefriad från Northvolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Konkursauktionen för Northvolt Ett Expansion inleds: ”En av Europas största”

Under måndagen inleds auktionen och försäljningen av tillgångarna i Northvolt Ett Expansion i Skellefteå, som försattes i konkurs i oktober. Oanvänd utrustning till ett inköpsvärde på omkring 3 miljarder kronor ska hitta nya ägare.

Det handlar bland anat om elskåp och transformatorer. Enligt auktionsförrättaren är det mesta oanvänt och har inte ens packats upp. Utrustningen sälja både via nätauktioner och genom anbud.

– Den här auktionen är på en helt annan skala, säger Per Henriksson, vd på PS Auction, som ska sälja av tillgångarna.

I klippet berättar han mer om varför auktionen sticker ut.

Myndigheterna larmar: Konkurs riskerar att leda till ökad brottslighet

Northvolts konkurs riskerar att utnyttjas av oseriösa och kriminella aktörer. Detta larmar flera myndigheter om.

– Konkursen leder såklart till mycket oro och många frågetecken och vi vet att där det finns en ovisshet och pengar att hämta så dras de kriminella dit. De vill utnyttja den här krisen och tjäna pengar på den, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef, polisregion Nord.

Polisen menar samtidigt brottsligheten i Skellefteå ännu inte har ökat med anledning av konkursen.

Myndigheterna samarbetar för att bekämpa organiserade brottsligheten efter konkursen.

– Vi är aktiva i vårt arbete för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser som riskerar att följa, säger Frida Kröger Nygren underrättelsechef, polisregion Nord samt ordförande för den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

S-kravet: Förläng till sex månader

Nu uppmanar Socialdemokraterna regeringen att tillfälligt förlänga tidsfristen till sex månader för de som förlorat jobbet.

– Det är inte rimligt att vi förlorar den här kompetensen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolts konkurs

Mer i ämnet