Därför behövs en visselblåsarfunktion – hör Nicklas Sandström (M) berätta. Foto: Stefan Brännström, SVT.

Så reagerar politikerna efter Uppdrag granskning om tystnadskulturen

Uppdaterad
Publicerad

Om en myndighet får reda på att chefer beter sig som de gjorde mot medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes i Bureå så bör det per automatik leda till anmälan till polisen eller direkt till Justitiekanslern. Det menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i veckans Uppdrag granskning.

– Som politiker ska vi inte lägga oss i själva verksamheten på det sättet men vi har ju känt till det här fallet och kanske har vi ändå varit för flata, säger nu regionrådet LiseLotte Olsson (V).

Hon har inte själv hunnit se programmet än men fick redan igår kväll meddelanden från politikerkollegor runt om i landet som reagerade på att en region styrd av de röd-gröna har ett sådant här exempel.

– Vi politiker litar på vår ledning av tjänstemän men alla led ska fungera och det är klart att någonstans har det brustit när cheferna inte vet hur de ska bete sig, konstaterar LiseLotte Olsson.

#tystnaden

I programavsnittet kallat ”Håll käften och lyd” menar yttrandefrihetsexperten att det cheferna utsatte medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes för är en otillåten gärning som tenderar gå över gränsen till att vara straffbar. Ingrid blev utskälld och omplacerad efter att ha skrivit en insändare om situationen på sin arbetsplats.

Regionen beklagar

Region Västerbotten går idag ut med ett pressmeddelande där hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa beklagar det som hänt och att en medarbetare kommit i kläm.

– Vi har vidtagit åtgärder i samband med händelsen vilket bland annat innebär att berörda chefer inte längre är kvar i sina chefsuppdrag, säger hon.

Det miljöpartistiska regionrådet Emma Lindqvist som såg programmet igår reagerade också starkt.

– Inom politiken har vi pratat om det här ett flertal tillfällen men uppenbarligen är det inte tillräckligt tydligt vad meddelarfrihet faktiskt innebär och vi måste bara jobba vidare med frågan.

Oenighet om visselblåsarfunktion

Moderaten Nicklas Sandström, regionråd i opposition, är bedrövad över hur Ingrid Leirnes i nedsättande ordalag kallas för ”fröken visselblåsare”. Redan för åtta år sedan lyfte han frågan om att införa en så kallad visselblåsarfunktion, men menar att det funnits en motvilja från majoriteten.

Rickard Carstedt (S), som före tiden som regionråd arbetade som ombudsman för LO och därför har lång facklig erfarenhet, menar att det inte är så enkelt att införa ett visselblåsarsystem.

– Ett sådant system måste vara väldigt tydligt, hur det ska se ut och vad det ska innehålla för att det ska fungera som man vill, och där är vi inte idag, säger han.

Enligt Carstedt handlar ju detta i grunden om en arbetsmiljöfråga som bäst sköts av arbetsmarknadens parter och drivs av fackförbunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet