Fiske för alla i Bureälven

Uppdaterad
Publicerad

Tomas åker rullstol med kastspöt ända fram till Sågforsen.

Sportfiske är ett populärt fritidsnöje i Sverige. Närmare två miljoner svenskar fiskar varje år. Men personer med funktionshinder har svårt att komma fram till fiskevattnen.

– Jag älskar att fiska, men sitter man i rullstol är det svårt att komma fram till fiskevattnen, säger Tomas Rönnblom, 39, från Skellefteå.

Ideellt arbete

Stilla flyter Bureälven. Men här vid sågforsen i Bursiljum har Bureälvens övre fiskevårdsområde med stöd av Skellefteå kommun, företag, privata sponsorer och ideella krafter i byn skapat en anläggning dit de flesta kan ta sej. Bilparkering nära vägen, handikapptoa och en sluttande ramp ner till den generöst tilltagna bryggan.

– Det bästa är rampen, så att man tar sig ner. Det är helt perfekt, tycker Tomas Rönnblom.

Ökar tillgängligheten

Skellefteå kommun arbetar aktivt för att öka tillgängligheten för sportfiske. Vid flera vattendrag bidrar fritidsförvaltningen till handikappanpassade bryggor.

– I Kalvträsk bidrar vi till en flotte, så att personer som har svårt att gå kan ta sig ut till bra fiskeplatser på Kalvträsket. Vi jobbar också för att synskadade lättare ska kunna nå ut till fiskevattnen, säger friluftssamordnare Ulrika Rönnlund vid Fritid Skellefteå. 

Harr och öring

I Bureälven trivs gädda och abborre – förhoppningsvis ska harr och öring återvända med stödplantering. Från den nybyggda fiskealtanen vid Broforsens nacke kan ett vaket öga upptäcka vakande öring.

– Bryggan kommer också att bli ett populärt utflyktsmål – bara sitta här och lyssna till forsens brus är rofyllt, säger Manbert Rosenius, en av de drivande fiskevårdskrafterna i Bursiljum.

Spännande

Att fånga fisken är inte allt.

– Du vet aldrig när fisken nappar. Den kan hugga vilken sekund som helst. Då det är alltid spännande. Man kan sitta en hel dag och ha roligt – utan fisk, säger Tomas Rönnblom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.