Nu har forskare framgångsrikt förändrat gener i mänskliga embryon med hjälp av gensaxen, även kallat CRISPR-Cas9, som forskaren Emanuelle Charpentier var med och utvecklade under sin tid på Umeå universitet. Det är första gången som metoden används på foster, men den har tidigare testats av kinesiska forskare på den vanligaste formen av lungcancer.
Manar till vaksamhet
Att modifiera embryon kan hjälpa för att reparera en allvarlig sjukdomsframkallande mutation, skriver New York Times. Forskare vid Oregon Health and Science University har tillsammans med kollegor från andra länder rapporterat att de ändrat i ett dusssintal embryon och reparerat en mutation som leder till hjärtproblem och kan leda till plötslig död senare i livet.
LÄS MER: Gensaxen viktigast enligt forskare
Vissa forskare har oroat sig för att förändringar av mänskligt DNA leder till att personer som har ekonomisk möjlighet väljer att utnyttja kunskapen för att utveckla barn med förbättrade egenskaper som exempelvis större intelligens. Man uppmanar att endast använda tekniken för medicinska problem skriver New York Times i artikeln.
”Sex är billigare och roligare än IVF”
I februari godkände en vetenskapsakademi att genmodifiera embryon, men endast när det rör sig om ett allvarligt medicinskt problem som inte går att lösa på annat sätt.
Bioetiker R. Alta Charo har sagt att de nya upptäckterna även kan leda till mer information om orsakerna till infertilitet och missfall. Forskaren tror inte att det finns någon större risk för ”modifierade barn” i framtiden.
LÄS MER: Stjärnforskare diskuterade infektioner
– Ingen kommer att göra det för triviala skäl, säger Charo till New York Times.
Sedan fortsätter hon.
– Sex är billigare och roligare än IVF (In vitro-fertilising, även så kallad provrörsbefruktning), så om du inte har ett verkligt behov så kommer du inte att använda den, avslutar hon.