Meghana och Rohan tittar i mobilerna i Umeå centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meghana och Rohan slutade använda Facebook för några år sedan, på grund av hur deras information används. Hör mer i klippet ovan. Foto: Julia Hedlund/SVT

Hör Umeåborna om nya AI-ändringen på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Från slutet av juni skulle bilder och inlägg på Facebook och Instagram börja användas för att utveckla AI-verktyg. Nu har Meta skjutit fram planerna. Men förslaget hann få mycket reaktioner, inte minst bland Umeåborna.

– Ju mer information de samlar in, desto mer kan de väl kontrollera, säger Matilda Jonsson.

Med början i slutet av juni skulle Meta, som äger Facebook och Instagram, använda dina bilder och inlägg för att förbättra sina AI-verktyg. Företaget säger att de behöver träna AI på europeiska inlägg för att bättre förstå européers språk och kultur. Men efter en begäran från den irländska datamyndigheten har planerna skjutits upp.

Nyheten hann dock skapa starka reaktioner från användare, även i Umeå.

AI

– Jag är inte för men jag är inte heller emot, det är en komplicerad fråga, säger Rohan Shandilya.

Professorn: ”Läs villkoren”

Alexandre Bartel, professor i programvaruteknik och datasäkerhet vid Umeå universitet, säger att det är problematiskt att man inte vet exakt hur datan kommer att användas.

– Problemet är att mekanismerna inte alltid är tillräckligt robusta och angripare kan kringgå dem för att extrahera data, säger han.

Alexandre Bartel förklarar att informationen skulle kunna användas av angripare för att skicka riktade phishing-meddelanden.

– Villkoren för användning är komplexa. Många vet inte vad företagen ska göra med din data. Vi vet inte, men om man läser villkoren för ett program kan man få en idé, säger Alexandre Bartel.

Rättelse: Texten är omformulerad. Den tidigare versionen innehöll inaktuell information om när Metas nya AI-policy skulle börja gälla.

SVT:s reporter håller upp en mobiltelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar SVT:s reporter, steg för steg, hur du gör för att stoppa Meta från att använda dina bilder. Foto: SVT

Det är här phishing

Nätfiske, som även kallas phishing, är när bedragare på olika sätt ”fiskar” efter dina uppgifter. Var misstänksam om du exempelvis får mejl med uppmaning om att klicka på en länk och fylla i dina bankuppgifter. Följ aldrig sådana uppmaningar.

Om du misstänker att du blivit utsatt för nätfiske, gör en polisanmälan och kontakta din bank.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet