Sonen var 13 när han första gången kom i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Han är diagnostiserad med adhd, en ospecificerad språkstörning, aspekter av autism som han väntar på utredning för och lider även av posttraumatiskt stressyndrom som han behöver samtalsstöd för. Men när familjen i november 2020 ville byta samtalskontakt slutade kontakten med BUP att fungera.
– Vi får inga besked om han ska få en ny kontakt, eller några svar, trots att vi försökt på alla sätt, säger hans mamma Kim Meier som fått sonens godkännande att berätta.
Tagit hjälp av socialtjänsten
Familjen har tagit hjälp av socialtjänsten som tagit kontakt med BUP och kritiserat att stödet inte fungerar. Trots det har sonens samtalsstöd nu varit på paus i ett och ett halvt år. Han mår nu så dåligt att han inte längre orkar gå till skolan.
Oron är stor för att sonen inte kommer att få någon ny samtalskontakt, utan tvingas vänta i två år då han hänvisas till vuxenpsykiatrin.
– Förut har de signalerat att han kanske är mer mogen för stöd när han är vuxen, men jag har inte tänkt vänta så länge för jag vet inte om han lever då, säger Kim Meier.
Verksamhetschefen på BUP, Kerstin Eliasson, vill inte kommentera enskilda fall men bekräftar att det i perioder varit svårt att nå BUP. Hon rekommenderar föräldrar som inte har akuta ärenden att skriva meddelande via 1177, till exempel om det handlar om receptförnyelse.
Hör verksamhetschefen om varför det har varit svårt att nå BUP i videon.