Marcus Melinder, Norran, Erik Isberg, Folkbladet, Anders Bäckström, SVT Nyheter Västerbotten, Jessica Wennberg, Västerbottens-Kuriren, Matti Lilja, SR Västerbotten.

Krönika: Hög tid att prata om tystnaden

Publicerad

Sverige har världens äldsta tryck- och yttrandefrihetslagstiftning. Något som har lagt grunden för andra friheter som vi i dag tar för givna. Att alla medborgare kan ta del av offentliga handlingar ses som en självklarhet.

Lika självklart är det att enskilda arbetstagare kan slå larm om de upptäcker missförhållanden på sin arbetsplats. Precis så som undersköterskan Sarah Wägnert gjorde 1997, när hon larmade om vanvård på det äldreboende där hon arbetade. På grund av henne ändrades socialtjänstlagen och offentligt anställda måste numera omedelbart rapportera om brister som de upptäcker.

Allt svårare att få folk att ställa upp

Tyvärr är vår erfarenhet här i Västerbotten att det blir allt svårare att få de som faktiskt har information om missförhållanden att ställa upp och berätta om detta. I grunden finns en rädsla för repressalier. Att många offentliganställda dessutom har bristande kunskaper om sina egna rättigheter gör inte saken bättre. Just friheten att berätta om missförhållanden och fel är nämligen en grundbult i det demokratiska samhället.

#tystnaden

Därför gör nu Norran, Västerbottens-Kuriren, Folkbladet, SVT Nyheter Västerbotten och SR Västerbotten gemensam sak. I ett unikt samarbete belyser och granskar vi tystnaden inom kommun, landsting och stat. Med en omfattande opinionsundersökning som grund riktar vi ljuset mot ett problem som i förlängningen är ett hot mot vår demokrati.

Förhoppningen är att våra samordnade publiceringar ska leda till att våra arbetsgivare i länet tar en titt på sin egen arbetsmiljö och säkerställer ett klimat som präglas av öppenhet och transparens.

Arbetsgivare får inte efterforska vem som tipsar media

Våra reportrar möts ofta av personer som av olika anledningar inte vill ställa upp och berätta sin historia. Det kan vara undersköterskan som inte vågar berätta om den ökande stressen eller brandmannen som inte tror att han ”får” berätta om stationens bristande utrustning. Detta trots att offentliganställda faktiskt har ett starkare lagligt skydd än andra.

Deras arbetsgivare får till exempel inte efterforska vem på arbetsplatsen som har tipsat medierna. På en arbetsplats där människor inte törs påtala brister finns en stor risk att felaktigheter inte åtgärdas. Något som naturligtvis kostar pengar. Handlar det om en skattefinansierad verksamhet är det faktiskt offentliga medel som går förlorade när medarbetare inte vågar slå larm.

Lägg dessutom till den personliga skadan i form av stress, en känsla av maktlöshet och bristande engagemang. Det finns alltså många skäl för en arbetsgivare att odla en kultur av öppenhet på arbetsplatsen. Det är hög tid att vi börjar prata om #tystnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet