Det började med att uttråkade italienare i karantän började sjunga från sina balkonger för att kunna skapa lite gemenskap. Därefter har det spridit sig från land till land och nu i helgen tog ett gäng i Umeå och gjorde en lokal variant på fenomenet.
Kulning användes på fäbodarna förr i tiden, för att på kvällen locka hem djuren som under dagen ofta vandrat flera kilometer bort i skogen.
– Det är en rolig idé att kunna göra kultur utomhus. Idén kom från Sicilien där de haft balkongsessions där de sjungit och spelat. Då tänkte vi att vi kunde göra något liknande här, berättar Sunniva Abelli som är en av initiativtagarna.
När SVT pratade med gänget inför eventet var de ett litet gäng på nio personer med förhoppningen att ändå få stor spridning på kulningskedjan.
– Planen är att vi ska vara nere vid älven och ska placera oss mellan Strömpilen och bortåt och vi tar oss nog till cykelbron. Sen ska vi kula till varandra i en kejda. Jag tror det kommer gå bra, säger Sunniva.
Vid 12-tiden på lördagen hördes ljudet eka över älven i centrala Umeå. Lyssna i klippet. Ljud på!
Vad är kulning?
• Lockrop är en övergripande term för skandinavisk vokal vallmusik med ursprung i fäbodsdriften.
• Det är en improvisatorisk och ursprungligen funktionell form för musicerande.
• Lockrop har använts som arbetsredskap inom fäbodkulturen – se fäboddrift – för att locka på boskap och för att kommunicera mellan fäbodar ute i skogarna.
• Ett antal dialektala termer har använts: kulning, kôlning, kauking, kaukning, hojning, kujning med flera. Termen kulning som härrör från Dalarna har under de senaste decennierna blivit den mest kända beteckningen på vallmusikens lockrop.
• Rösttekniken karakteriseras av en kraftig tonansats och vibratofri ton, ibland i extremt högt register, men omfattar också rop i talläge.