Den 27 september besöker arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson Skellefteå med anledning av det varslet. Foto: Albin Aghamn

Senaste nytt om storvarslet på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att 1600 personer varslas om uppsägning vid batteritillverkaren Northvolt. Av de varslade jobbar 1 000 personer i Skellefteå. Följ senaste nytt kring Northvolt och reaktioner efter varslet i direktrapporten.

Northvolt varslar personal

Experten Arne Müller om storvarslet: Finns saker som talar för Northvolt

Trots att det just nu är mörka moln över Northvolt efter beskedet om storvarslet finns det saker som talar för företaget. Detta menar frilansjournalisten och författaren Arne Müller, som skrivit böcker om de gröna industrin och investeringarna i norra Sverige.

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1600 jobb försvinner

1 600 får lämna batterifabriken Northvolt. Detta på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Arbetsmarknadsminister Mats Persson besöker Skellefteå

På fredag besöker arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson Skellefteå med anledning av storvarslet på Northvolt. Han kommer bland annat besöka omställningsorganisationen som ska stödja dem som berörs av varslet.

– I tider av turbulens är det viktigt att visa att samhället står samlat och är redo att hjälpa de som riskerar att förlora jobbet och andra berörda. Jag reser till Skellefteå för att skapa mig en lägesbild av situationen och bilda mig en uppfattning om det stöd berörda personer kan komma att få just nu eller längre fram, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson.

Robert Spetz • Vilka ingår i krishanteringsgruppen?

Hej Robert! Om du syftar på gruppen som regeringen tillsatt så ingår Ebba Busch statssekreterare, finansminister Elisabeth Svantessons statssekreterare samt arbetsmarknadsminister Mats Perssons statssekreterare. De arbetar även enligt regeringen nära en grupp med tjänstemän från olika departement.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anställda på Northvolt kan tvingas lämna landet – Ian från Karibien: ”Försvårar mitt liv”

Många av de som förlorar jobbet på Northvolt riskerar också att tvingas ut ur landet. Oron är stor bland arbetarna som kommer från länder utanför EU.

– Alla som har kommit hit med arbetstillstånd har haft som avsikt att skapa ett liv och en framtid här och det är tufft om det tas ifrån en, säger Ian Joseph, som jobbar på batterifabriken i Skellefteå.

Tryckt stämning på batterifabriken i Skellefteå – operatören Lukas: ”Hoppas det går bra”

Det var tryckt stämning bland de anställda inne på batterifabriken i Skellefteå dagen efter beskedet om storvarslet. Lukas Christensson jobbar som operatör inne i fabriken och tror att han får behålla jobbet.

– Men personligen tycker jag att man satsat för stort och för snabbt utan att ha finansierat det hela, säger han.


Storvarslet på Northvolt slår hårt mot Skellefteå – Arbetsförmedlingen: ”Kris för många”

Storvarslet på batterifabriken Northvolt i Skellefteå är ett av de det största varslen i Västerbottens historia. 1 000 riskerar att förlora sitt jobb.

– Det är en kris för många människor, säger Ida Rönnblom kanslichef på Arbetsförmedlingen i Skellefteå.

Forskarkritik: Ensidigt om Northvolts etablering

Både medier och politiker har bidragit till en alltför ensidig och positiv bild av etableringen. Detta menar Madeleine Eriksson, universitetslektor vid Umeå universitet.

Batterifabriken Northvolts miljardinvestering i Skellefteå har satt i gång en snabb omvandlingsprocess i Skellefteå. För kommunen har det inneburit en välkommen möjlighet att vända de dåliga befolkningssiffrorna, men samtidigt osäkerhet och stora utmaningar.

- Det har funnits mycket att oroa sig för när det gäller Northvolts etablering. Det har inte varit något givande och tagande i det här, utan bara givande för Skellefteå kommun, säger hon.

Madeleine Eriksson som är universitetslektor vid Institutionen för geografi vid Umeå universitet menar att det svenska perspektivet på industriell utveckling är förlegat.

Svår situation för politiker

Hon framhåller att gröna megaprojekt är ganska ovanliga i vår del av världen och att det har varit något nytt för en svensk kommun att hantera.

– Det är jättesvårt för planerare och lokala politiker att få hela sammanhanget. Man har så lite tid på sig och ingen tid att reflektera eller läsa på. Allt ska gå så snabbt.

Hon menar att det har lett till en "nu eller aldrig-mentalitet" där man måste köra på och inte ställa för många frågor. Även medier har bidragit till en ensidigt positiv bild av Northvolts etablering och inte gett tillräckligt utrymme för risker eller kritiska röster.

- Northvolt har tagit jättestora risker. Och jag tror att man har varit ganska medveten om det, säger hon . Bygger man en gigantisk fabrik och investerar miljarder så tänker ju alla, yes, nu kommer de stanna här ett tag. Men så fungerar det inte längre. Vi får se vad som händer nu, om det här är tillfälligt eller om tillverkningen kommer att flytta på sikt.

Maria Stensson/TT

Madeleine Eriksson är universitetslektor vid Institutionen för geografi vid Umeå universitet.

Thomas • Överallt skriver ni och andra medier hur många jobb som "försvinner" (varslats) från Northvolt, men ingen av er skriver hur många anställda de nu har. Det tycker jag är dåligt. Om man ska förstå omfattningen av en stor neddragning måste man ju kunna sätta det i perspektiv av det totala antalet anställda.

Hej Tomas! Det ska enligt uppgifter handla om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige som varslats.

Fredrik • Varsel är väl dock inte samma som faktiskt avsked? Detta måste om jag fattar rätt gå genom facket först, och det är inte alls säkert att det faktiskt landar i 1600 avsked?

Hej! Förhandlingar pågår just nu med berörda fackförbund, det kan hända att siffran justeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet