Foto: SVT

Senaste nytt om storvarslet på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 23 september kom beskedet att 1 600 personer varslas om uppsägning vid batteritillverkaren Northvolt. Av de varslade jobbar 1 000 personer i Skellefteå. Följ senaste nytt kring Northvolt och reaktioner efter varslet i direktrapporten.

Northvolt varslar personal

Northvoltkälla: 150 miljoner euro säkrade

Ekonomi (TT)

Krisande Northvolt för samtal med långivare och investerare om att ta in 200 miljoner euro, nära 2,3 miljarder svenska kronor, rapporterar flera medier med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har cirka 150 miljoner euro hittills säkrats enligt muntliga överenskommelser, uppger en källa.

På måndag måste batteriföretaget betala en skatteskuld på 287 miljoner kronor. Gör man inte det riskerar man konkurs, rekonstruktion – eller personligt betalningsansvar för styrelsen.

Under gårdagen kom uppgifter om att en lösning kan vara på gång och enligt uppgifter till Dagens industri finns ett förslag som innefattar både aktieägare, långivare och kunder.

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1 600 jobb försvinner

1 600 får lämna batteritillverkaren Northvolt på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
1 000 tjänster försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Northvolts vd: "Ska betala skatter enligt plan"

Northvolts vd Peter Carlsson säger i ett mail till SVT att bolaget kommer att betala alla skatter enligt plan. Batterijätten befinner sig i en ödesvecka och måste betala 287 miljoner kronor i skatter och avgifter till Skatteverket senast måndagen den 14 oktober, något som Peter Carlsson nu alltså uppger att bolaget kommer klara. "Klart jag tror vi kommer lösa detta", har han också tidigare skrivit i ett mejl till SVT.

Beloppet på över en kvarts miljard kronor är för de sex största bolagen i koncernen. De största posterna handlar om moms, 82 miljoner kronor, arbetsgivaravgifter, 106 miljoner och avdragen skatt, 93 miljoner kronor.

Svd: Förslag på lösning för Northvolt

I Northvolts jakt på nytt kapital så kan det nu finnas en lösning på gång.

Enligt SvD:s källor, finns det en lösning på bordet som befintliga ägare i Northvolt ska ta ställning till.

– Jag känner till två ägare i Northvolt som nu i veckan har interna IC-möten (investment committee, reds anm), säger en källa till SvD.

Det betyder, enligt källan, att det finns ett förslag att diskutera.

P​ensionsbolaget AMF​ är en av Northvolts ägare och beskedet därifrån har tidigare varit att ​bolaget följer utvecklingen men att det inte finns något förslag att ta ställning til​l.

”Om det presenteras ett förslag på en lösning framåt kommer vi att titta på villkor och förutsättningar, och göra en bedömning av vad vi tror är långsiktigt bäst för våra sparare”, sade AMF:s presschef Jens Söderblom till SvD för en vecka sedan.

Förhandlingar med IF Metall inledda idag

Den dramatiska situationen för batteritillverkaren tornar upp sig samtidigt som Northvolt förhandlar med fack om de nedskärningar på 1 600 anställda som bolaget varslade om i september – varav de flesta i Skellefteå.

-Förhandlingarna inleddes i dag. De fortsätter nästa vecka, säger Lena Lundgren, samordnare på IF Metall, som har över 2 000 medlemmar anställda av Northvolt, till TT.

Enligt Lundgren finns det en utbredd oro för jobben. Men hon har inte hört att skattekravet och konkurshotet i sig är någon stor fråga bland medlemmarna.

-Det är klart att man är orolig för att man inte har en försörjning. Men jag upplever att många lever från dag till dag och bara väntar på ett besked, säger Lundgren.

IF Metalls förhandlingar om det stora varslet inleddes på torsdagen. Det har dock pausats för att återupptas nästa vecka, enligt Lundgren. Hon räknar med att det "tidigast i slutet av nästa vecka" kommer finnas något att säga om förhandlingarna.

-Men det är svårt att sia om exakt.

TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Unionen: "Den nya vd:n deltar i förhandlingarna"

Under torsdagen besöker Unionens förbundsordförande Peter Hellberg Skellefteå för att prata med fackliga och medlemmar vid Northvolt.

- Det är en bekymrad stämning. Vi vet att många kommer att förlora jobbet. En del är väldigt oroliga för sin privatekonomi, säger han.

I Skellefteå pågår fortfarande förhandlingarna för de medlemmar i Unionen som riskerar uppsägning. Nu deltar även den nya vd:n vid Northvolt Ett i förhandlingarna.

Varför gick det fortare i Stockholm och Västerås?

- Vi kan bara spekulera, det har varit en effektivare process i Stockholm och Västerås, säger Peter Hellberg.

När förhandlingarna i Skellefteå är klara är oklart, enligt Unionen arbetar man för att de ska avslutas så fort som möjligt.

Hon tar över som fabrikschef på Northvolt i Skellefteå

Kanadensiska toppchefen Angéline Bilodeau tar över som tillförordnad chef på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Det efter att det igår blev klart att Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett, avgår.

Bilodeau har fram tills nu varit den näst högsta chefen för Northvolts nordamerika-fabrik utanför Montréal i Kanada, där bygget fortsatt pågår.

– Jag är glad över att ta mig an denna utmaning under denna avgörande fas för Northvolt Ett. Mina mål är enkla: Se till att våra medarbetare förblir fokuserade, enade och säkra på vägen framåt. Detta är ett lagarbete men jag är säker på att vi kommer att lyckas tillsammans, sa hon till den kanadensiska tidningen Le journal de Montréal igår.

Ministern: "En ära"
I delstaten Québec, där Northvolt bygger batterifabriken "Northvolt Six" är Northvolt ett hett samtalsämne sedan veckor tillbaka. Chefsbytet har uppmärksammats även från politiskt håll.

– Det är en ära att se en kvinna från Québec som Angéline ta över ledningen över en så viktig roll under denna avgörande fas för Northvolt, sa delstatens ekonomi- innovations- och energiminister Christine Fréchette till tidningen.

Byggde megafabrik åt Amazon
Bilodeau har tidigare arbetat bland annat åt Amazon i olika delar av världen. Hon har lett arbetet med att bygga upp en anläggning åt e-handelsföretaget i Frankrike där hon lyckades skala upp fabriken med 5 000 anställda på 15 veckor, enligt tidningen La Presse.

Northvolt anmäls för svartbygge

Krisande Northvolt anmäls för svartbygge på batterifabriksområdet i Skellefteå, rapporterar P4 Västerbotten. Enligt anmälan till kommunen rör det sig om cirka 700 moduler som saknar bygglov.

Några av byggnaderna har använts som kontor och personalrum men kan nu komma att stängas av kommunen.

Northvolt uppges ha lämnat in en bygglovsansökan till kommunen som blev komplett för två veckor sedan. Men barackerna har stått där längre än så.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stort sug efter arbetskraft som varslas från Northvolt i Skellefteå

Det finns en stor efterfrågan på de anställda som varslas från Northvolt. Inte minst i Västerbotten, men också från Norrbotten och södra Sverige. Därför anordnar Skellefteå kommun tillsammans med bland andra Region Västerbotten och Länsstyrelsen en rekryteringsträff i slutet av oktober.

– Vi välkomnar alla, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Vd:n för Northvolt i Skellefteå avgår

Mark Duchesne, vd för Northvolt Ett AB avgår, rapporterar DN.

Matti Kataja, Northvolts kommunikationsdirektör, uppger för tidningen att Angéline Bilodeau som är chef för Northvolts nordamerikanska gren i Kanada tar över verksamheten tillfälligt.

”Tjänsten kommer att innehas fram till årsskiftet, då Northvolt tillsätter en permanent vd för Northvolt Ett”, skriver Matti Kataja i ett sms till DN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Företagaren om oron kring Northvolt: "Vi kommer att tappa pengar"

Elinstallatören Nordelektro har haft 12 personer som jobbat med Northvoltfabriken i Skellefteå. Nu är framtiden osäker. "Vi har förfallna kundfordringar", säger Mattias Broman vid företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet