En av huvudägarna bakom krisande Northvolt, finansmannen Harald Mix och hans bolag Vargas, är optimistisk. Foto: Pontus Lundahl/TT

Senaste nytt om storvarslet och den ekonomiska krisen på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Batterifabriken står inför ekonomiska utmaningar. I september 2024 meddelade företaget att 1 600 jobb kommer att försvinna från Northvolt i Sverige.

Produktionen i Skellefteå har haft problem och leveranserna är försenade. Följ det senaste kring Northvolt och reaktioner efter varslet i SVT:s direktrapport.

Northvolt varslar personal

Harald Mix optimistisk om Northvolt

En av huvudägarna bakom krisande Northvolt, finansmannen Harald Mix och hans bolag Vargas, är optimistisk om att få till en finansiell räddning av batterijätten.

Själv är han beredd att gå in med nya pengar.

Hur ser du på förutsättningarna att komma i mål med en finansiering i nuläget?

Jag kommer att ställa upp för bolaget, säger Harald Mix till TT. Jag tror att de är goda, säger han.

Joakim Goksör/TT

Överblick

Uppgifter till DI: Kortsiktigt räddningspaket för Northvolt nära

Dagens industri publicerade under eftermiddagen uppgifter om att Northvolt är nära att få igenom ett kortsiktigt räddningspaket på drygt en miljard kronor, enligt källor till tidningen.

Enligt DI ska dock inget avtal ännu vara påskrivet och att Northvolt nu inte har så mycket tid kvar för att lösa finansieringen. Misslyckas Northvolt med så ”är konkurs en möjlig, eller rent av trolig, utgång”, enligt DI.

Svenska pensionsjättar kan satsa mer i Northvolt

Både pensionsjätten AMF och statliga AP-fonder kan tänka sig satsa mer för att rädda krisande Northvolt. Detta enligt uppgifter till SVT. Northvolt behöver akut mer pengar och under onsdagen lovade också grundaren Harald Mix att gå in med nytt kapital.

Över 300 tjänstemän sägs upp från Northvolt i Skellefteå

304 tjänstemän sägs upp från Northvolt i Skellefteå. Detta står klart efter att förhandlingarna mellan arbetsgivaren och tjänstemannasidan har avslutats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Över 400 som anmält intresse"

Hör Desirée Ödén, Skellefteå kommun, om det stora intresset för jobbmatchning efter storvarslet på Northvolt.

Stort intresse för matchningsträffar med Northvolt-varslad personal

Intresset är stort för att delta i fyra kommande matchningsträffar i Skellefteå efter det stora varslet på Northvolt, enligt Skellefteå kommun. Över 400 personer har anmält intresse och både små och stora företag vill vara med för att hitta arbetskraft.

– Det som sticker ut är att så många uppger att de har en grundläggande nivå på sin svenska och en hög utbildningsnivå, säger näringslivsutvecklare Desirée Udén, Skellefteå kommun.

Läs mer här.

Kommunen håller ny pressträff om Northvolts varsel

Idag klockan 11.00 håller Skellefteå kommun presskonferens för att uppdatera om läget kring arbetet som gjorts under det senaste veckorna med anledning av varselbeskedet från Northvolt.

Delar av den styrgrupp som tillsattes direkt efter varselbeskedet som kom den 23 september kommer delta i mötet.

Medverkande: Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå, Ida Rönnblom, Arbetsförmedlingen och Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun.

SVT kommer bevaka presskonferensen.

Northvolt har betalat Skatteverket

Måndagen har beskrivits som ödesdagen för Northvolt – då företaget skulle in med 287 miljoner kronor till Skatteverket. Batterijätten uppger nu att skatterna är betalda.

– Detta ger dem ett litet andrum men konkurshotet och hot om rekonstruktion hänger över tungt ändå, säger, SVT:s ekonomireporter Johan Zachrisson Winberg.

Företag varslar till följd av Northvolt-krisen

Ett 60-tal medarbetare på Stena Recycling i Skellefteå har varslats om uppsägning, rapporterar tidningen Norran.

Företaget sysselsätter ett 70-tal personer. Varslet beskrivs som en försiktighetsåtgärd till följd av den osäkra situationen på Northvolt.

– Vi följer noga utvecklingen hos Northvolt, säger Magnus Södermark, regionchef hos Stena Recycling, till Norran.

Norhtvolt är Stena Recyclings största kund i Skellefteå. Företaget är Northvolts återvinningspartner.

Förhandlingar ska inledas med fackliga organisationer.

Northvoltkälla: 150 miljoner euro säkrade

Ekonomi (TT)

Krisande Northvolt för samtal med långivare och investerare om att ta in 200 miljoner euro, nära 2,3 miljarder svenska kronor, rapporterar flera medier med hänvisning till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har cirka 150 miljoner euro hittills säkrats enligt muntliga överenskommelser, uppger en källa.

På måndag måste batteriföretaget betala en skatteskuld på 287 miljoner kronor. Gör man inte det riskerar man konkurs, rekonstruktion – eller personligt betalningsansvar för styrelsen.

Under gårdagen kom uppgifter om att en lösning kan vara på gång och enligt uppgifter till Dagens industri finns ett förslag som innefattar både aktieägare, långivare och kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet