Totalt ser 1600 personer ut att förlora sina jobb vid batterifabriken Northvolt. Foto: SVT

Liverapport: Senaste nytt om krisen på Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att 1600 personer varslas om uppsägning vid batteritillverkaren Northvolt. Av de varslade jobbar 1000 personer i Skellefteå. Följ senaste nytt kring Northvolt och reaktioner efter varslet i direktrapporten.

Northvolt varslar personal

Pinnat inlägg

Besked från Northvolt: 1600 jobb försvinner

1 600 får lämna batterifabriken Northvolt. Detta på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.
Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

Oppositionsrådet i Skellefteå, Andreas Löwenhöök (M) om nedskärningarna:

– Dagens besked är naturligtvis tufft för de anställda som påverkas av Northvolts nedskärningar, och i första hand går tankarna till dem och deras familjer. Men med tanke på den rådande arbetskraftsbristen i Skellefteå ser jag möjligheter att snabbt matcha in många av dessa personer till andra arbeten i närregionen, säger han.

Andreas Löwenhöök poängterar att det är viktigt att stärka den lokala samverkan för att hitta lösningar som minskar de negativa effekterna av det stora varslet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Northvolts vd: ”Det känns jättejobbigt”

Northvolts vd Peter Carlsson var på plats i Skellefteå. I videon berättar han om varför de tvingas varsla anställda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skellefteås kommunalråd: ”Gör allt som står i vår makt”

Kommunen ska tillsammans med flera aktörer i länet arbeta för att arbetskraften ska stanna i regionen.

– Vi ska göra det som står i vår makt och se till att skapa förutsättningar för att kompetensen kan tas till vara i Skellefteå kommun, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Bland de som berörs av varslet finns anställda som inte är medborgare i EU utan är här och arbetar genom arbetstillstånd. Dessa riskerar vid en uppsägning att tvingas lämna landet.

– Regeringen behöver hitta lösningar för att de som har arbetstillstånd ska kunna stanna i stället för att tvingas lämna landet. Vi behöver säkra kompetens och arbetskraft så att näringslivet och Sverige inte tappar fart i den gröna omställningen, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

IF Metall: "Otroligt tråkigt besked"

Lena Lundgren, lokal samordnare på fackförbundet IF Metall, kommenterar dagens besked i ett sms till SVT Nyheter Västerbotten:

Det är ett otroligt tråkigt besked. Vi förstår att det skapar en stor oro och vårt fokus är att stötta medlemmar och förtroendevalda på Northvolt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Det suger” – hör Northvolt- anställda Thomas om storvarslet i Skellefteå

1 000 anställda varslas från batterifabriken i Skellefteå. Thomas Saga från Tjeckien har jobbat på fabriken i två år och tycker beskedet är olyckligt.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det suger, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet