Senaste nytt om krisen på Northvolt
Mikael Stenmark har upplevt sex konkurser: ”Får räcka”
Mikael Stenmark har varit med om sex konkurser – nu har han lämnat in arbetskläderna även på Northvolt.
Trots motgångarna är han optimistisk om framtiden och tror på nya jobbmöjligheter.
– 64 är ingen ålder säger Mikael Stenmark, samma dag han får veta att han är arbetsbefriad från Northvolt.
Överblick
Ezazul i Skellefteå söker tio jobb varje dag – svenskkravet sätter stopp: ”Får ingen intervju”
Arbetsförmedlingen menar att arbetsmarknaden är lovande i norra Sverige för tidigare anställda vid Northvolt. Men för dem som inte talar svenska är det en utmaning att hitta nya jobb. SVT:s granskning av jobbannonser visar att nio av tio arbetsgivare kräver svenskkunskaper.
– De flesta arbetsgivare förväntar sig att man ska prata svenska, även om det inte står i jobbannonsen, säger Ezazul Haque från Bangladesh som sökt över 100 jobb utan lycka.
Regionen inför stöd till företag som anställer personer från tredje land
Region Västerbotten vill motverka att personer med kompetens lämnar länet. Därför inför man nu ett rekryteringsstöd till företag som anställer personer från tredjeland som förlorat sin anställning på Northvolt.
– Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att stötta företagen nu. Genom att undvika att livskraftiga företag hamnar på obestånd skapar vi bättre förutsättningar för snabb återhämtning, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.
Sergio, 12, kan tvingas lämna landet
I sviterna av Northvolts ekonomiska kris förlorade Sergio Gregorio Canos föräldrar sina jobb på batterijätten. Nu kan familjen tvingas flytta tillbaka till Mexiko – och Sergio lämna alla sina vänner i Skellefteå.
– Mina föräldrar har sagt att allt kommer bli bra, säger Sergio Gregorio Cano.
Scania köper Northvolt-verksamhet
Lastbilstillverkaren Scania köper Northvolt Systems industridivision, skriver Scania i ett pressmeddelande.
I verksamheten – som inkluderar produktion, forskning och utveckling – ingår 260 medarbetare i Stockholm och Gdansk, Polen.
Enligt Scania utvecklar och tillverkar Northvolt Systems industridivision batterisystem för tung industri och off-road-segmentet, med ett produktsortiment av batterimoduler och system som används inom materialhantering, anläggningsmaskiner och gruvdrift.
"Det förvärvade bolaget blir en partner till Scanias affärsområde Power Solutions, vilket stärker Scanias erbjudande som en del av en diversifierad produktportfölj", skriver Scania.
Någon köpeskilling uppges inte av parterna i affären.
"Scania och konkursförvaltaren har enats om en affär som säkerställer den fortsatta driften. Den dagliga driften kommer inte att påverkas av förvärvet", skriver Scania.
TT
Bolag utan anställda fick uppdraget när AP-fonderna satsade miljarder i Northvolt
Ett upplägg med bolag utan anställda blev lösningen när AP-fonderna skulle satsa pensionspengar i Northvolt. Nu kan SVT avslöja hur det gick till när AP-fonderna kom runt förbudet i lag mot att köpa onoterade aktier direkt. Affären med statliga pensionspengar slutade med att 5,8 miljarder försvann.
Konkursauktionen för Northvolt Ett Expansion inleds: ”En av Europas största”
Under måndagen inleds auktionen och försäljningen av tillgångarna i Northvolt Ett Expansion i Skellefteå, som försattes i konkurs i oktober. Oanvänd utrustning till ett inköpsvärde på omkring 3 miljarder kronor ska hitta nya ägare.
Det handlar bland anat om elskåp och transformatorer. Enligt auktionsförrättaren är det mesta oanvänt och har inte ens packats upp. Utrustningen sälja både via nätauktioner och genom anbud.
– Den här auktionen är på en helt annan skala, säger Per Henriksson, vd på PS Auction, som ska sälja av tillgångarna.
I klippet berättar han mer om varför auktionen sticker ut.
Myndigheterna larmar: Konkurs riskerar att leda till ökad brottslighet
Northvolts konkurs riskerar att utnyttjas av oseriösa och kriminella aktörer. Detta larmar flera myndigheter om.
– Konkursen leder såklart till mycket oro och många frågetecken och vi vet att där det finns en ovisshet och pengar att hämta så dras de kriminella dit. De vill utnyttja den här krisen och tjäna pengar på den, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef, polisregion Nord.
Polisen menar samtidigt brottsligheten i Skellefteå ännu inte har ökat med anledning av konkursen.
Myndigheterna samarbetar för att bekämpa organiserade brottsligheten efter konkursen.
– Vi är aktiva i vårt arbete för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser som riskerar att följa, säger Frida Kröger Nygren underrättelsechef, polisregion Nord samt ordförande för den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.