Foto: SVT

Ökad nedskräpning – men få bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

Trots att nedskräpningen ökar så är det få som bötfälls. Polisregion Nord har endast utfärdat fem skräpböter mellan januari till maj i år.

– Dels jobbar vi mer med tillsägelser men det kan även vara svårt att föra det i bevis, säger Fredrik Jeppsson på polisen i Umeå.

Skräpboten infördes för sex år sedan men statistik från Rikspolisstyrelsen visar att det är få som blir ertappade för nedskräpning. Polisregion Nord har endast utfärdat fem skräpböter mellan januari till maj i år.

– Vi jobbar mer med tillsägelser. Ser vi någon som kastar skräp så säger vi till först, innan vi skriver en bot. Om någon skräpar ned utan att vi ser det så är det svårt att föra i bevis, säger Fredrik Jeppsson gruppchef för lokalpolisområde Umeå.

800 kronor i böter

Gränsen för vad som räknas till nedskräpning går vid exempelvis flaskor, matkartonger och om någon kastar sönder en glasflaska på gator och torg.

– Sen ska det finnas ett uppsåt till det, råkar du tappa något så är det mer en olycka, säger Jeppsson.

När polisen delar ut en skräpbot så brukar den ligga på 800 kronor. Fredrik Jeppsson ställer sig positiv till att lagen finns, även om de sällan bötfäller.

– Det är bra att den finns, det fungerar som ett sorts påtryckningsmedel vilket vi inte hade tidigare. Men det gäller mindre delar skräp, om någon dumpar större saker i skogen så räknas det till en annan straffskala, förklarar han.

LÄS MER: Hittade skräp i skogen – dumpade hos dumparen

Fredrik Jeppsson tar upp att det funnits diskussioner där Naturskyddsföreningen vill att lagen även ska tillämpas på fimpar.

– I dagsläget gäller inte skräpboten på varken fimpar och snus. Personligen tycker jag att det är lite synd, jag tycker att man kan få ta hand om sina fimpar själv, säger Jeppsson.

Trots lagen så ökar nedskräpningen, hur ska man bekämpa problemet?

 – Mer information. Sen tror jag att om man borde sätta ut fler soptunnor och ha en brottspreventiv del. Många är lata och vill ha en soptunna nära till hands. Sen kan säkert vi på polisen jobba mer aktivt med att informera, avslutar Fredrik Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.