Northvolts vd Peter Carlsson och fabriken i Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det känns jättejobbigt” – Northvolts vd Peter Carlsson var på plats i Skellefteå. I videon berättar han om varför de tvingas varsla anställda. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/ Magnus Lejhall/TT

1 600 jobb försvinner från Northvolt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

1 600 får lämna batterifabriken Northvolt. Detta på grund av företagets ekonomiska kris. Totalt handlar det om nästan en fjärdedel av alla anställda i Sverige.

– Det är jättetungt men nödvändigt. Det är klart att man personligen kan känna sig vemodig över att behöva ta såna här beslut. Inte minst för personerna och familjerna som drabbas, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt.

Det handlar om 1 000 tjänster som försvinner i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm.

I Skellefteå stoppas utvecklingen av projektet Northvolt Ett. För Västerås del bromsas ”Northvolt Labs” och kvar blir bara grundläggande produktutveckling. I Stockholm försvinner tjänster från huvudkontoret, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Det är ett dramatiskt besked, en mycket större personalneddragning än de 300 jobb som man pratade om för bara några veckor sedan, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.

Ekonomisk kris

De senaste två åren har det stått klart att Northvolt har stora problem med att få fart på batteritillverkningen, vilket bland annat drabbat den svenska lastbilstillverkaren Scania. Fabrikens produktion har den senaste tiden legat på bara en bråkdel av kapaciteten.

Dessutom har det blivit tydligt att bolaget blöder pengar och att man har svårt att få in nytt kapital. Nu stoppas alla planer på expansion med nya fabriker på fler orter.

– Det är tuffare finansiell marknad. Det här året har det varit en hel del negativa rörelser i elbilsförsäljningen i hur olika biltillverkare har pratat om deras ambitionsnivåer. Det påverkar också investerarna, säger Peter Carlsson.

– Nu måste vi dra ner våra kostnader och fokusera på det som är kärnan. Vi jobbar hårt för att komma till lönsamhet.

Förhandlingar med facket

Akademikerföreningen har tillsammans med andra berörda fackförbund suttit i förhandlingar med Northvolt.

– Att förlora sitt arbete är tungt och många medlemmar har nu en tuff tid framför sig. Vår uppgift nu är att stötta våra medlemmar och bidra till att de snabbt hittar nya arbeten, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Senaste nytt om krisen på Northvolt

Beskedet: Två tredjedelar av personalen får gå från Northvolt Labs i Västerås

En tredjedel av personalstyrkan blir kvar på Northvolt Labs i Västerås under den fortsatta konkursprocessen, det betyder ungefär 250 av 800 personer. Under tisdagen och onsdagen får personalen som får gå beskedet.

– Många känner att lampan släcktes, säger Oliver Szabo, huvudskyddsombud IF Metall.

Överblick

Myndigheterna larmar: Konkurs riskerar att leda till ökad brottslighet

Northvolts konkurs riskerar att utnyttjas av oseriösa och kriminella aktörer. Detta larmar flera myndigheter om.

– Konkursen leder såklart till mycket oro och många frågetecken och vi vet att där det finns en ovisshet och pengar att hämta så dras de kriminella dit. De vill utnyttja den här krisen och tjäna pengar på den, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef, polisregion Nord.

Polisen menar samtidigt brottsligheten i Skellefteå ännu inte har ökat med anledning av konkursen.

Myndigheterna samarbetar för att bekämpa organiserade brottsligheten efter konkursen.

– Vi är aktiva i vårt arbete för att förebygga och förhindra de negativa konsekvenser som riskerar att följa, säger Frida Kröger Nygren underrättelsechef, polisregion Nord samt ordförande för den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

S-kravet: Förläng till sex månader

Nu uppmanar Socialdemokraterna regeringen att tillfälligt förlänga tidsfristen till sex månader för de som förlorat jobbet.

– Det är inte rimligt att vi förlorar den här kompetensen, säger Ardalan Shekarabi (S).

Northvolt avbryter Chapter 11-process i USA

Den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt, som har försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt, har formellt avbrutit sin så kallade Chapter 11-process i USA, rapporterar Bloomberg.

Domare Alfredo Perez har godkänt Northvolts ansökan om att avbryta rekonstruktionsprocessen under konkursskydd i USA, som inleddes i november i fjol.

23 miljoner kronor till stärkt arbetsmarknad i Skellefteå

Svenska ESF-rådet har beviljat 23 miljoner kronor för att stärka arbetsmarknaden i Skellefteå och Västerbotten efter de omfattande varslen och konkurserna i regionen.

– Behovet av arbetskraft i regionen är fortfarande stort, de aktuella investeringarna i våra nordligaste län är enorma. Genom projektet vill Svenska ESF-rådet bidra till att fler hittar vägen hit, säger Emma Engelmark,regionchef på Svenska ESF-rådet i ett pressutskick.

Projektet kommer fokusera på fyra huvudpunkter: Attrahera och behålla kompetens, utbildning för framtiden, stöd till ett motståndskraftigt näringsliv samt strategisk samverkan och utveckling.

Efter Northvolts kris – Skebos hyreshöjningar begränsas

I spåren av Northvolts kris har det kommunala bostadsbolaget Skebo och Hyresgästföreningen valt att begränsa hyreshöjningen för nyproducerade lägenheter i Skellefteå till tre procent. Skebos nya hyror för alla 5 500 lägenheter i beståndet börjar dessutom att gälla från maj – och inte april.

– Det är många som direkt eller indirekt blir drabbade av Northvolts situation, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på Skebo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IF Metall om massuppsägningarna: Otroligt jobbigt

Igår kom besked att 2 800 anställda på Northvolt blir av med jobbet. Enligt IF Metall i Skellefteå kommer 900 personer jobba kvar på Northvolt 1 och 180 på Revolt i Skellefteå.

- Det är otroligt jobbigt, säger Lena Lundgren, samordnare på IF Metall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunalrådet Lorents Burman (S): "Ett tufft besked"

Skellefteå kommun och arbetsförmedlingens Anders Eriksson kommenterar beskedet att många nu arbetsbefrias från batterifabriken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Arbetsledaren Omid: ”Fruktansvärt tragiskt”

Se arbetsledaren Omid Zhoobin utanför batterifabriken i Skellefteå kommentera att många anställda kommer att arbetsbefrias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet