En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en polis står utomhus. Till höger visas en samling olika föremål, inklusive en handväska, kepsar, nycklar och andra småsäkerhetsobjekt, som alla ligger på en vit yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med stöd av en nya lag kan polisen Thomas Palmgren och hans kollegor nu börja beslagta lyxprylar från kriminella utan att det finns någon brottsmisstanke. Foto: SVT

Nu börjar jakten på kriminellas lyxprylar – spaningschefen i Umeå: ”Dyra kläder”

Publicerad

Från och med idag fredag gäller en nya lag som gör det lättare att beslagta lyxprylar från kriminella. Polisen i Västerbotten ligger i startgroparna.

– Vi vill ha ett snabbt prejudikat från tingsrätten, säger spaningschefen Thomas Palmgren.

Tidigare har polisen enbart enbart kunnat beslagta ägodelar från en person om det gått att knyta till en misstanke om brott. Det behövs inte längre.

– Vi behöver inte längre ett brott i grunden. Och vi kommer att använda dessa glasögon från och med i dag vid ingripanden och spaning.

Med den nya lagen behöver inte längre något brott bevisas utan det kan räcka med att tillgångarna inte matchar den misstänktes inkomst eller egendom. För Thomas Palmgren handlar det om att rikta in sig på statusmarkörerna inom de kriminella kretsarna.

Statusmarkörer

– Mycket handlar om dyra kläder, märkeskläder. Men även fordon och saker som har ett ännu större värde. Det är en stor drivkraft för många kriminella, pengarna. Och att visa upp en status och att man kan röra sig med mycket pengar, fina kläder, smycken och bilar.

Nationell insats

Polisen inleder en nationell samma stund som lagen träder i kraft för att testa hur lagen fungerar och för att snabbt på fram en domstolspraxis i landet. Men även om det från och med nu inte behövs ett misstänkt brott för att beslagta något ska beslagen därefter prövas av domstol och utredningen ska ledas av åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.