– Jag tycker det fina är att det inte finns någon bestämd användning utan att det är ett öppet och fritt hus dä alla kulturutövare kan komma och göra sina egna tolkningar, säger Love Lagerkvist, arkitektstuderande som just nu deltar i arbetet.
Utesluter inte stöd
Kulturnämndens ordförande, socialdemokraten Tomas Wennström gläds åt skaparkraften och utesluter inte kulturstöd till verksamheten i lokstallarna.
– Jag tycker det är jättetrevligt därför att det är många nya och unga människor som engagerar sig.
Problem runt hörnet
Oavsett glädjen och arbetslusten i den allra nyaste vävstugan så talar mycket för att problem lurar runt hörnet.
Sedan i våras ägs lokstallarna av kommunens fastighetsbolag INAB som hittills gett ett muntligt löfte om att hyra för en krona i ett år. Frågan är vad som händer på sikt.
Marken i centrala Umeå är värdefull och kommer troligen att bebyggas med andra hus. Samtidigt behöver marken vid lokstallarna saneras. Det finns en risk att glädjen med kulturhuset övergår i besvikelse, medger de som just nu jobbar tillsammans med att bygga.
Vill vara kvar
– Vi har ambitionen att få vara kvar längre och då får vi helt enkelt jobba på att se hur vi kan förhålla oss göra en plan för hur vi kan komma att vara kvar länge, säger Sebastian Adolfsson.
Lokstallarna är en plats som känns avlägsen kulturhuset nere vid älven, men vi ställer frågan till Tomas Wennström om inte den nya kulturborgen är den plats där ungdomarna borde hålla till.
Välkomna till Kulturväven
– Nej de har inte alls samma förutsättningar där. Väven är något helt annat. Men jag hoppas att de som är här ska känna sig lika välkomna till Väven som vi kände när vi var hit och hälsade på dem.