Edith Hedman, Rasmus Gustafsson, Akvelina Johnson och Murad Isak sitter vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att det satsas på oss unga” – hör vad ungdomarna i Sorsele hoppas på med projektet. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Nytt projekt ska få unga att stanna i Sorsele: ”Folk är ganska trevliga här”

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele vill få unga att stanna i kommunen – genom att stärka deras inflytande. Detta arbetar man med just nu i projektet Youth Up North.

– Det är en jätteviktig satsning för våra ungdomar och kommunens framtid, Henrik Sjöström, kultur- och fritidschef.

Genom projektet kommer Sorsele kommun att kunna anställa en ungdomskonsulent, som ska fungera som en länk mellan ungdomarna och beslutsfattarna i kommunen.

– Nu skapar vi oss betydligt bättre förutsättningar för att kunna satsa på våra ungdomar och det känns riktigt bra, säger Henrik Sjöström, kultur- och fritidschef.

Unga i Norrlands glesbygd

”Kanske väljer att bosätta sig”

Hur ska ni genom projektet få fler ungdomar att vilja bo och verka Sorsele?

– Om ungdomarna får vara med och skapa det lokalsamhälle de växer upp i, så kanske de väljer att bosätta sig här, säger Henrik Sjöström.

Projektet kommer pågå i tre år. Vad händer sedan?

– Mötesplatser och aktiviteter är två faktorer som jag vill ska ha utvecklats. Sedan hoppas jag att vi har byggt upp en långsiktig och hållbar struktur i ungdomars delaktighet i lokalsamhället, säger Henrik.

Satsningen Youth Up North är ett initiativ från Stenbecks stiftelse och familjen Kamprads stiftelse för att skapa mer livskraftiga landsbygder i norra Sveriges inland. Även Vindeln och Åsele kommun deltar i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga i Norrlands glesbygd

Mer i ämnet