fastighetschef Pär Brundin från Inab pratar i telefon utanför ingången till Östra station i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ring journumret och vänta på väktaren” – fastighetschef Pär Brundin berättar hur lång väntan det kan bli om dörrarna på Östra station är låsta. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Östra station i Umeå stängd på natten – tågresenärer genar över rälsen

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har tågstationen Östra station i Umeå varit stängd när resenärer anlänt på natten. Personer har då känt sig tvingade att gå över tågrälsen för att ta sig till parkeringen.

– Det är beklagligt och det ska inte hända. Det är en kommunikationsmiss någonstans, säger Johannes Cleris, presskommunikatör på SJ.

Ulrika Vejbrinks tåg på tisdagskvällen var försenat. Tåget kom in till Östra station i Umeå efter midnatt. Enklaste vägen att ta sig ut från spåret är att gå genom tågstationen. Men när resenärerna kom fram till Östra station var dörrarna låsta.

– Personalen på SJ stannade och kontaktade någon som skulle komma och låsa upp igen, men ingen kom och till slut började folk gå över spåret, säger Ulrika Vejbrink som tycker att tågpersonalen gjorde det de kunde för att hjälpa till.

Oklart när stationen skulle öppna

När ingen person kom och låste upp dörrarna gick även Ulrika Vejbrink över spåret.

– Det kändes läskigt att gå över spåret, men min syster satt och väntade i bilen och det fanns ingen att fråga hur lång tid det skulle ta innan dörren kanske skulle öppnas.

Enligt henne hade hon god sikt åt både hållen på spåren så hon var inte orolig när hon gick över spåren, men det är inget som hon rekommenderar någon att göra.

Dörrarna till tågstationen låses automatiskt efter midnatt. Om tåget är försenat ska det meddelas till fastighetsbolaget. Enligt Inab som äger fastigheten har det hänt flera gånger att personalen inte har hört av sig.

– Det är svårt att klarlägga om det är någon som ringt från tåget. Vi är tydliga med att det är kommunikationsmiss någonstans. Det finns redan bra rutiner, vi kan bara beklaga, säger Johannes Cleris, presskommunikatör på SJ.

SJ vill understryka att resenärer aldrig ska gena över spåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.