Kvinna och ett lok

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför Umeå studentkår kräver att regeringen går in och säkrar nattågen till norra Sverige. Elsa Göthlin är ordförande för studentkåren. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Umeå studentkår kräver att nattågen räddas: ”Drabbar studenterna”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå studentkår kräver att SJ drar tillbaka sitt beslut om nedläggning av nattågstrafiken. Studentkåren vill att regeringen ger SJ ett särskilt samhällsuppdrag där krav på lönsamhet inte styr utbudet.

– När nattåget läggs ner drabbar olönsamheten istället studenternas ekonomi, klimatet och universitetets ställning, säger Elsa Göthlin, ordförande Umeå studentkår.

Det var i mitten av augusti som SJ meddelade att nattågstrafiken mellan Umeå/Åre – Göteborg kommer att läggas ned. Anledningen är enligt bolaget att sträckorna är olönsamma.

73 000 underskrifter

Kort efter SJ:s besked startades en namninsamling för att rädda nattågen till norra Sverige. Där har snart 73 000 personer skrivit under.

Nattågen

Nu sällar sig Umeå studentkår till kritikerna. De vill inte bara se att tågtrafiken säkerställs genom att sträckan upphandlas, de vill att regeringen ger SJ ett särskilt samhällsuppdrag där lönsamhet inte ska styra utbudet.

”Oumbärlig samhällsfunktion”

– Upphandlas trafiken finns ingenting som tyder på att detta kommer göra sträckan mer lönsam eller hindra den från att den läggs ner igen, vilket historien med sträckan Narvik-Stockholm redan visat på, säger Göthlin och fortsätter:

– En fungerande infrastruktur i Norrland måste ses som en oumbärlig samhällsfunktion.

Infrastrukturminister Andreas Carlson har tidigare sagt till SVT att frågan ligger hos SJ:

”Trafikverkets bedömning är att det i dagsläget inte är aktuellt på sträckan Göteborg-Umeå och Göteborg-Duved då det finns högre prioriterade insatser. För de resenärer som vill åka nattåget finns fortsatt möjlighet till detta via Stockholm”, skrev han då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet