Pappa döms för grovt sjöfylleri under stugsista i Umeå – lät 10-åriga dottern köra båten

Publicerad

En berusad pappa i Umeå lät sin tioåriga dotter köra båten i båtkonvojen under stugsista förra året. Ombord fanns tre vuxna som drack alkohol. Nu döms pappan för grovt sjöfylleri.

– Han är ytterst ansvarig, säger åklagare Emmy Holmlund.

Ett 40-tal båtar deltog i båtkonvojen som arrangeras i samband med stugsistan, den startar från Stadskajen i Umeå och kör till E12 bron över Rinneln.

Berusningsgraden på deltagarna i ekipagen var hög. Under kvällen hade Kustbevakningen kontrollerat en större flotte med flera människor ombord och i samband med arbetet kring flotten la en mindre styrpulpet till bredvid flotten.

Människor från flotten hoppade över i den mindre båten. Kustbevakningen frågade hur gammal flickan som körde båten var, varpå både pappan och flickan svarade 13 år. Kustbevakningen upplevde pappan som mycket berusad.

Ljög om flickans ålder

Efter en stund körde den mindre båten i väg i mörkret. Ombord fanns flickan som körde och tre berusade vuxna. Kustbevakningen körde ikapp båten och bad flickan stänga av båten.

Kustbevakningen menade att det är den onyktra pappan som är ytterst ansvarig och att de misstänker honom för sjöfylleri. Det uppstår då en diskussion och att ”de minsann har en nykter chaufför”.

Flickan blev då mycket ledsen och bad pappan köra båten istället. Senare framkom det att pappan och flickan ljugit om hennes ålder, i själva verket var hon bara tio år gammal.

Pappan togs in för provtagning och har nu dömts i Umeå Tingsrätt för grovt sjöfylleri och måste betala 10 000 kronor i dagsböter.

Åklagaren: Sammantagna omständigheter ledde till fällande dom

Det är väl egentligen inte olagligt för den 10-åriga flickan att köra båten?

– Nej, men det är de sammantagna omständigheterna som gör att pappan döms. Han är vårdnadshavare, ingen annan nykter vuxen fanns i båten därför blir han ytterst ansvarig, säger åklagare Emmy Holmlund.

Mannen var också så pass påverkad att det passerade gränsen för grovt sjöfylleri, vilket visar på berusningsgraden, menar Emmy Holmlund.

– Hade flickan varit i tonåren hade det var en sak men hon är ett barn, säger Emmy Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.