Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De i södra Sverige kanske har svårt att förstå” – se jakten på surströmming i Skellefteå. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Se den hektiska jakten på surströmming i Skellefteå: ”Köat sen klockan 06.00”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan är det surströmmingspremiär på många håll i landet men bristen på fisk skapar efterfrågan. I Skellefteå ringlade kön lång utanför en matbutik redan 06.00 på måndagsmorgonen. Butiken fick in ett ton hela filéer – efter två timmar var alla burkar slut.

– Ifjol hann vi inte få tag på någon burk så i år är vi på hugget, säger Lars-Erik Lundberg.

Trots det befarade bottennappet ser läget bättre ut inför årets premiär. SVT har pratat med flera livsmedelsbutiker som alla märker av en stor efterfrågan.

– Det är många som suktar efter det och frågar när vi får in det. Det kommer nog vara rusning tror jag, uppger en livsmedelsbutik i Umeå.

En annan livsmedelsbutik stämmer in i bilden.

– Förra året kastade sig folk över dem, folk var som galna. Vi fick ha maxköp men på en dag gick allt vi hade. Vi får hoppas att det inte blir så i år.

”Slut på några timmar”

– Jag tror att folk kommer vara på ganska hårt och hamstra mycket, vi kanske får sätta stopp på hur mycket man får handla, säger Joakim Helmersson, kolonialansvarig på Ica nära Västerslätt.

I Skellefteå ringlade kön lång på måndagsmorgonen. Butiken hade fått in endast en femtedel av den mängd surströmming som de beställt så antalet burkar begränsades till max två per person.

– Det är väldigt lång kö, jag tror att allt kommer vara slut om några timmar, säger butikschef Alexander Björk.

Följ med in i kön av surströmmingskonsumenter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.