Skellefteås kommunalråd kritiskt till att broentreprenören saknar kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Totalentreprenören som anlitats av Skellefteå kommun saknar kollektivavtal. Det gör också ett antal av dess underentreprenörer. Och det irriterar det socialdemokratiska kommunalrådet.

– Det är helt enkelt inte seriöst, säger Lorents Burman (S).

Lorents Burman (S) har tagit del av SVT:s rapportering kring bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå. Granskningen har visat på eventuella kvalitetsbrister, säkerhetsbrister och att arbetare som bygger bron inte omfattas av kollektivavtal.

– Det är helt enkelt inte seriöst, säger kommunalrådet.

Men frågan är om kommunen gjort tillräckligt för att det inte ska vara på det här viset. Lorents Burman menar, precis som andra politiker givit uttryck för, att kommunen är bakbunden av EU i det här fallet.

Själv har han också uppmärksammat att huvudentreprenören under tre år byggt en bro i Järfälla, och där har fackförbundet Byggnads haft problem med att ens få komma in på arbetsplatsen.

Tidningen Byggnadsarbetaren har tidigare berättat om det.

Hör Lorents Burman i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.