Socialdemokraterna i Skellefteå vill att Arbetsmiljöverket etablerar ett kontor i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs som aldrig förr i Skellefteå. Nu vill Socialdemokraterna i Skellefteå att Arbetsmiljöverket etablerar ett kontor där.

– Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Det krävs många och täta kontroller av arbetsmiljön i Skellefteå som läget är nu, säger Olof Nyström, ordförande i Skellefteå arbetarekommun.

Socialdemokraterna i Skellefteå skriver i ett pressmeddelande att byggmarknaden riskerar att dra till sig oseriösa bolag, där företagen sätter snabba vinster före arbetarnas hälsa. 

– I normala fall är facket och skyddsombuden en garant för att arbetsmiljöreglerna efterlevs. Men facket kan inte agera på arbetsplatser där man inte har medlemmar. Det är inte ovanligt att oseriösa företag försöker dölja felaktigheter om de anar att en inspektion kan komma. Då måste Arbetsmiljöverket kunna vara snabbt på plats för att utföra inspektioner och skydda arbetarnas hälsa, säger Olof Nyström (S) i pressmeddelandet.

Trots den extrema expansionen saknar Arbetsmiljöverket permanent närvaro i Skellefteå kommun, vilket kan få till följd att de oseriösa företagen har större frihet att gena i kurvorna när det gäller arbetsmiljön, skriver partiet.

– Därför vill vi att Arbetsmiljöverket etablerar sig med anställda och kontor i Skellefteå kommun, säger Olof Nyström (S).

Hör varför Skellefteås kommunalråd tycker att detta är viktigt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.