Delad bild. Till vänster ett teglat flygtorn. Till höger en porträttbild på flygsäkerhetskommitténs ordförande Tomas Gustafsson, som är sammanbiten när han kritiserar att Umeå flygplats ska flygledas på distans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Projektet har kantats av en mörkläggning” – hör flygsäkerhetskommitténs ordförande Tomas Gustafssons kritik mot fjärrstyrningen av flygtrafiken. Foto: SVT

Svensk pilotförening kritisk till att flygplan i Umeå flygleds från Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av flygplanen på Umeå flygplats leds sedan förra veckan från en central på Arlanda. Pilotföreningen har under flera år påpekat att det finns stora säkerhetsbrister i systemet – bland annat färre alternativ för nödlandningar.

– Det här är overkligt ansvarslöst, säger Tomas Gustafsson, ordförande i flygsäkerhetskommittén i fackförbundet Svensk pilotförening.

Sex år efter att beslutet fattades började flygplan på Umeå flygplats att fjärrstyras från Stockholm under förra veckan. Svensk pilotförening har genom åren varit kritiska till fjärrstyrda flygplatser – och är det även nu.

Kan leda till ökade utsläpp

Tomas Gustafsson lyfter bland annat att det nu finns färre alternativ för nödlandningar när operatörer inte får använda reservflygplatser som styrs från samma central som destinationens.

Fjärrstyrd flygledning

– I praktiken innebär det att vi kommer tanka på mer bränsle till en kostnad och en negativ miljöpåverkan i form av ökade utsläpp, säger han.

Vill se oberoende utredning

En punkt som Gustafsson också ställer sig starkt kritiskt emot är att konsekvensanalysen av flygledning på distans genomfördes av Luftfartsverket (LFV) som själv är den ledande aktören inom flygtrafikledning i Sverige. Enligt honom har LFV ett betydande egenintresse i implementering av flygtrafikledning på distans.

Detta då de startade ett samägt bolag med Saab för en etablering av den här nya tekniken när utredningen gjordes. Idag är de konkurrenter på marknaden med varsin central för flygledning på distans då LFV sålde sina andelar i bolaget.

– Nu är det dags för ansvariga att en gång för alla få till en ordentlig genomlysning av det här projektet, säger Tomas Gustafsson.

SVT Nyheter Västerbotten har varit i kontakt med Luftfartsverket som inte vill besvara Tomas Gustafssons kritik. Men de skriver i ett mejl att Transportstyrelsen  gjort en säkerhetsgranskning och lämnat ett godkännande. De hänvisar också till den information de tidigare gett om flygtrafikledning på distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet