SVT avslöjar: 47 olyckor med särskilt farliga kemikalier på Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har helt klart problem med kemikaliesäkerheten” – Hör professor i arbets- och miljömedicin och sakkunnig från Arbetsmiljöverket om olyckorna på Northvolt. Foto: SVT/Zsolt Czinkoczky/Dennis Trulsson

SVT avslöjar: 47 olyckor med särskilt farliga kemikalier på Northvolt

Publicerad

Northvolts personal i Skellefteå har varit med om 47 olyckor sedan 2021 med kemikalier som Arbetsmiljöverket klassar som särskilt farliga. Det visar Northvolts interna registrering.

– Oavsett hur lite du exponeras för så finns en risk att du blir sjuk, ibland efter så lång tid som 30-40 år, säger Karin Staaf, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Batteriproduktionen på Northvolt sker med en rad ämnen och kemikalier som i vissa fall är livsfarliga för människor. Ämnena är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsstörande.

Men nu kan SVT avslöja att det skett 47 olyckor med de särskilt farliga kemikalierna. Det framgår av Northvolts egen löpande registrering av olyckor, risker och tillbud, som SVT läst.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

– Det som är förvånande med listan är omfattningen, säger Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin.

Elektrolyt en av de farligaste kemikalierna

I listan finns 16 olyckor med elektrolyt, en av de allra farligaste kemikalierna i fabriken.

Det framgår av registret att personal andats in elektrolytånga eller fått det på händer, armar och handleder. I flera fall rapporteras sjukhusbesök för kontroll, men att allt gått bra.

Från elektrolyt till litiumjonbatterier kan man under vissa förutsättningar få i sig fluorjoner. Det kan ge hjärtarytmier och i förlängningen orsaka hjärtstopp.

Northvolt har dock tidigare sagt att de fyra dödsfallen bland personal på fritiden inte kan kopplas till exponering på arbetsplatsen. Hittills har polisen, som utreder dödsfallen, inte kunnat fastställa det heller.

Kemikalier på händer och i ansiktet

Det har också skett flera olyckor i katodtillverkningen. Blandningen av kemikalierna NMP och NMC har sprutat, läckt och stänkt. Personal har också fått den farligaste av de två – NMC – på händer och i ansikte i pulverform.

– Det kan finnas risk att man andas in dammet, vilket kan skada lungorna, säger Karin Broberg.

NMC beskrivs i Northvolts dokumentation som livsfarligt att få i sig via inandning.

För att avgöra hur allvarliga riskerna är behöver man enligt Karin Broberg veta vilka doser personerna har exponerats för, vilket inte framgår av listan.

– Det samlade intrycket av listan är att Northvolt har problem med kemikaliesäkerheten. Det finns stora risker när man startar nya industrier med ny teknik och farliga ämnen. Företagen behöver ta hjälp av expertis från början, annars riskerar den gröna omställningen bli grå i stället, säger Karin Broberg.

Northvolt skriver till SVT att ”om vi inte kan jobba säkert så jobbar vi inte alls” och att säkerhetsarrangemangen är rigorösa. Se hela svaret nedan.

SÅ BESKRIVS OLYCKOR I NORTHVOLTS EGET REGISTER

8 november 2022: ”Tog på handskar och märkte en brännande känsla i ett av fingrarna, tog av handsken efter cirka 5 minuter och märkte att fingret var blåaktigt med blåsor på.”

10 november 2022: ”Jag fick elektrolyt på fingrarna.”

17 maj 2023: ”Elektrolytblandat vatten på armen.”

28 augusti 2023: ”Inandning av elektrolytångor.”

17 oktober 2023: ”...när PPE togs av, kom lite slurry på operatörens kind [...] operatören började känna sig yr.”

1 december 2023: ”NMC på händerna vid lastning.”

1 december 2023: ”NMC B på händer och ansikte vid lastning [...] Operatören har tidigare blivit kontaminerad med NMC och upplevt utslag och klåda över hela kroppen, och visar nu samma symptom.”

18 december 2023: ”En person fick NMP på ansiktet och kroppen när hen kontrollerade rören för NMP-ångor som skulle vara tomma.”

2 juni 2024: ”NMP skvätte ut och operatören fick NMP över sig. Hen bar full PPE, men det trängde ändå in i butylhandskarna.”

30 juli 2024: ”Exponering för elektrolytångor.”

PPE: Personlig skyddsutrustning.

NMC: Pulverblandning som innehåller litium, mangan, kobolt och nickel.

NMP: Giftigt lösningsmedel.

Slurry: Blandning i flytande form av kemikalierna NMC och NMP.

Arbetsmiljöverket utreder flera olyckor på Northvolt och kan därför inte kommentera olyckorna på listan.

Northvolts svar i sin helhet

Kommunikationsdirektören Matti Kataja svarar skriftligt på SVT:s frågor:

”Om vi inte kan arbeta säkert så jobbar vi inte alls. Vår verksamhet är omgärdad av rigorösa säkerhetsarrangemang och omfattas av stränga miljötillstånd.

Vi vidtar alla åtgärder vi kan för att kunna arbeta på ett tryggt sätt och vi arbetar kontinuerligt för att förebygga incidenter och minimera riskerna på arbetsplatsen. Vi anmäler incidenter till Arbetsmiljöverket i enlighet med deras riktlinjer och utreder dem.

Vi väljer hellre att rapportera en händelse en gång för mycket än för lite.

De tekniska systemen och fysiska skydden kring kemikalier är omfattande. Där det krävs har vi självklart system med sensorer för mätningar.

Utöver vår egen specialistkompetens inom kemi så arbetar vi med några av världens ledande experter på området. Vi har en egen intern räddningstjänst som har fördjupade kunskaper om vår verksamhet och som vid behov kan samverka med den kommunala räddningstjänsten.

Vi gör själva dagligen kontroller av vår verksamhet och vi gör regelbundna kontroller tillsammans med fackets skyddsombud, utöver det gör tillståndsmyndigheterna regelbundna besök hos oss.

Alla som arbetar här har den utbildning och den skyddsutrustning som krävs för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefteå

Mer i ämnet