Dåva kraftverk i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det här en bra affär?” – se Liquid Winds svar på reporter Per-Anders Fredrikssons fråga i klippet. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT.

Tidsplanen spricker för Umeå Energis vätgasprojekt – investeringsbeslut dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Umeå Energis prestigefyllda vätgasprojekt på Dåva blir försenat. Planen var att det skulle presenteras investeringsbeslut i år – nu blir det troligast först nästa år.

– Det är tidigt i marknaden och det är en timingfråga. Men vi är övertygade om att det här är en bra satsning, säger Mårten Henriksson, affärsutvecklare på Umeå Energi.

Det är företaget Liquid Wind som står bakom projekten att göra fartygsbränsle genom vätgas på flera platser längs Norrlandskusten. Projektet i Örnsköldsvik såldes till den danska energijätten Ørsted som nyligen la ner satsningen. I Umeå jobbar Liquid Wind med Umeå Energi för att starta en liknande anläggning på Dåva.

Håller inte tidsplanen

Liquid Wind planerar att sälja även projektet i Umeå som beräknas kosta runt 5 miljarder kronor. Men nu kan SVT Nyheter Västerbotten berätta att de inte håller den tidigare presenterade tidsplanen. Företaget har ännu inte fått miljötillstånd och det blir troligtvis inte något investeringsbeslut 2024 som bolaget tidigare sagt.

– Sannolikt blir det 2025. Vi ser ett jättestort intresse från investerare, säger Claes Fredriksson, vd Liquid Wind.

Umeå Energi: ”Stor intressant satsning”

Enligt Mårten Henriksson har det kommunägda bolaget ännu inte satsat några stora pengar i projektet.

– Det är inte avgörande för oss. Men det är en stor intressant satsning, säger Mårten Henriksson, affärsutvecklare med ansvar för hållbara investeringar på Umeå Energi.

I klippet hör du Liquid Wind och Umeå Energi om varför de fortsätter med satsningen trots beskedet i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.