En man med blå skjorta med sammanbiten min.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vänsterpartiets gruppledare i Umeå, Bore Sköld, om protesten till regeringen. Foto: Linnea Vennström/SVT

Umeå kommun säger nej till angiverilagen – lämnar in protest till regeringen

Publicerad

Rädsla och oro – det är vad Vänsterpartiet i Umeå tror att angiverilagen kommer leda till. Nu säger Umeå kommun nej till det omdiskuterade Tidöförslaget genom att lämna in en protest till regeringen.

Regeringen har beslutat att gå vidare med sitt förslag om att offentligt anställda kan tvingas anmäla papperslösa som de kommer i kontakt med i jobbet.

Skriftlig protest till regeringen

Flera regioner och kommuner har tagit ställning mot förslaget. Nu ifrågasätter även Umeå kommun anmälningsplikten och skickar in en skriftlig protest till regeringen.

– Vi vill skicka en signal till alla kommunanställda och medborgarna att en bred politisk majoritet i Umeå inte står bakom angiverilagen, säger Bore Sköld (V).

Men alla partier var inte eniga om beslutet.

M: Går händelserna i förväg

SVT Västerbotten har sökt Anders Ågren (M) som hänvisar till ett pressmeddelande. Moderaterna reserverar sig mot beslutet.

– Det pågår nu en utredning där man även ska se över möjliga undantag för en eventuell anmälningsplikt. Umeå kommun borde avvakta det normala remissförfarandet, och yttra sig när det finns något att ta ställning till, säger Anders Ågren (M).

Vill uppmana till protest

Vänsterpartiet, initiativtagare till protesten, föreslog även att kommunen skulle uppmana samtliga kommunanställda att inte följa anmälningsplikten.

Ett förslag som ogillades av de övriga partierna och avslogs.

Hör Vänsterpartiet i videon.

ANMÄLNINGSPLIKTEN – DET HÄR HANDLAR DET OM

Anmälningsplikten för offentliganställda är en punkt i Tidöavtalet mellan de tre regeringspartierna (M, KD, L) och SD.

Partierna är överens om att utreda en ”anmälningsplikt mellan polisen och myndigheter som antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet”

Regeringen har ännu inte lagt fram något förslag om hur och när detta ska införas.

Flera regioner och en del kommuner har ändå tagit ställning emot att bland annat skolpersonal och vårdanställda kan komma att omfattas av anmälningsplikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.