• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Kvinna och Umelagun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det egentligen som hände med baden i Umeå? I videon förklarar verksamhetschefen Åsa Säfsten Boman varför de varit stängda så mycket. Foto: Johan Everljung/SVT

Umeås badanläggningar var stängda 183 dagar i somras – miljonförlust för kommunen

Publicerad

På grund av legionellasmitta och tekniska problem var Umeås kommunala bad stängda en stor del av sommaren.

– Det är klart att det är katastrof, det här är inget vi vill stå och prata om igen, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef.

SVT:s genomgång av hur ofta de kommunala baden i Umeå var stängda under perioden juni till och med augusti är ingen munter läsning för den badsugne. Till exempel var Umelagun stängt 41 dagar och Storsjöbadet 80 dagar under sommaren.

– Nej, att summera sommaren på det här sättet är inte särskilt roligt, säger Åsa Säfsten Boman.

Fann legionella i dusch

Orsaken till stängningarna är i vissa fall tekniska problem, men i andra beror det på för höga förekomster av legionellabakterier. Något som först upptäcktes i maj då man fann legionella i en dusch på Navet.

– Efter det testade vi övriga anläggningar och såg då att det även fanns på Storsjöanläggningen och den är fortfarande stängd.

Har inte testat tidigare

Kommunen har inte testat sina anläggningar för legionella tidigare. Men både nya krav från EU, men även interna inom kommunen ställer nu krav på detta.

– När det gäller Navet till exempel så har man tidigare litat på hetvattenspolningen som ska ske med automatik. Sannolikt har det funnits legionella tidigare, men rutinerna har inte varit tillräckliga för att upptäcka det.

Notan för de stängda baden under sommaren blir saftig.

– När det gäller stängningarna på grund av styrsystem och legionella så ligger vi på ett inkomsttapp, jämfört med förra året, på runt 2,3 miljoner kronor.

Vad är legionella?

Legionella är en bakterie, vanligt förekommande i jord och vattensamlingar. Bakterierna kan tillväxa i olika typer av konstruerade vattensystem och där utgöra en risk vid inandning av aerosoler som bildas.

Cirka 150 till 200 fall rapporteras varje år i Sverige, varav runt en tredjedel har smittats utomlands.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.