Fyra tjejer håller om varandra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag brukar vara här varje gång det är öppet” – hör varför ungdomarna tycker det är viktigt att ungdomsgården finns i Dorotea. Foto: SVT/Moa Lindberg

Ungdomsgården i Dorotea har slagit rot – många besökare lockas

Publicerad

Ungdomsgården i Dorotea har flyttat runt och haft stängt senaste åren. Under 2022 öppnades den upp igen permanent. Och nu lockar man fler ungdomar än någonsin.

– Vad skulle man annars göra? Hänga på torget eller kyrkogården? säger Alvina Persson, en av besökarna på ungdomsgården.

Ungdomsgården i Dorotea har länge flyttat från lokal till lokal. Nu senast var den stängd under perioder. I februari förra året fick ungdomsgården en stationär plats, något som har varit viktigt för unga.

– Det betyder jättemycket. Att det finns ett ställe som är öppet och kravlöst, de behöver inte göra något speciellt när de kommer hit. Det är också bra att det finns en trygg vuxen på plats, säger Amanda Hansson, ungdomskonsulent.

– Man brukar hänga med kompisar, spela pingis eller göra utmaningar, säger Lova Eliasson, besökare på ungdomsgården.

Unga får själv påverka

I uppstarten av den nya ungdomsgården fick ungdomarna själva välja färger på väggarna och inredning. Enligt Amanda Hansson är det viktigt att de får vara med och påverka.

– Vi försöker inkludera dem hela tiden och arrangerar aktiviteter utifrån vad de efterfrågar, säger hon.

Följ med in på ungdomsgården i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.