”Den största uppvärmningen är i norr och den minsta i söder” – hör mer om klimatförändringarna Foto: Tommy Forsgren, SVT / pressbild, SMHI

Vanligare med nollgradigt på vintern i norra Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Temperaturen ökar fortare i norra Sverige än i södra. I norra Norrland blir nollgradiga dagar allt vanligare under vintern, vilket får flera följder.

– Snösäsongen kommer att bli kortare, säger Gustav Strandberg, forskare på SMHI.

I norra Norrland, som är en del av svenska Arktis, har vintern länge varit så pass kall att antalet dygn med temperaturer runt noll grader varit få. Men nu blir de allt vanligare. Det visar siffror från SMHI.

– Trenden är att de dagar där man passerar nollan under dygnet har blivit fler på vintern i norra Sverige, säger klimatforskare Gustav Strandberg på SMHI.

Klimat

Så kallade nollgenomgångar skapar problem för bland annat rennäringen eftersom det ofta bildas is i marken när temperaturen växlar från plus till minus. Då kommer inte renarna åt laven och man tvingas stödutfodra.

Ser ut att drabba fler på sikt

De senaste 100 åren har trädgränsen på kalfjället också klättrat med 100-150 meter, enligt siffror från länsstyrelsen.

Och även om vintern 2020 varit väldigt snörik i fjällen så är trenden över tid att snösäsongen blir kortare och växtsäsongen längre – en naturlig konsekvens av att det blir varmare, menar Gustav Strandberg.

– Det är väl den sämsta utveckling man kan tänka sig för fjällturismen. Det är väldigt jobbigt att vandra när det är mycket videsnår, säger han.

Att vi minskat till exempel utsläpp från flyg i och med corona, kan det ha nån långsiktig effekt?

– Vi har ju fortfarande ganska mycket utsläpp. Så länge vi har det så kommer halterna av växthusgaser att öka i atmosfären och det driver ju en fortsatt klimatförändring. Möjligen skulle vi kunna se att uppvärmningen försvagas lite om vi fortsätter i ett eller flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet